Our StreamersΑνασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά το γεγονός που ξεκίνησε, έχοντας την ταμπέλα του “pass free”. Τελικά όμως ένα πάσο δεν φέρνει την άνοιξη. Όμως αυτό δεν είναι ούτε το μέρος, αλλά ούτε και η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις. Μιας και πλέον ένας νέος χρόνος μπήκε για να μας κάνει να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Από πλευράς όμως gaming, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο. Ήταν μια χρονιά η οποία ήταν γεμάτη, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Είχε την επιστροφή των μεγαλύτερων gaming events και εκθέσεων, με την ζωντανή παρουσία κοινού. Είχε παιχνίδια που άφησαν τους περισσότερους παίχτες με το στόμα ανοιχτό. Είχε πολλά και διάφορα, τα οποία όμως δεν μπορούμε φυσικά να τα χωρέσουμε όλα σε ένα κείμενο.

Αυτό όμως που μπορούμε να χωρέσουμε, είναι φυσικά οι καλύτερες στιγμές, πάντα φυσικά από την οπτική γωνία των συντακτών μας. Και συγκριτικά με το έτος που έφυγε, ευτυχώς, ήταν κάτι που έπρεπε να σκεφτούμε καλά πριν γράψει ο κάθε ένας από εμάς τι ξεχώρισε. Όχι γιατί δεν είχαμε στιγμές, αλλά γιατί ήταν τόσες πολλές, που πραγματικά ήθελε “διάβασμα”.

Υπό την συνοδεία λοιπόν της κλασσικής χριστουγεννιάτικης playlist, κλειστήκαμε σε ένα δωμάτιο, δώσαμε τα κλειδιά στην PRM μας και είπαμε ότι δεν θα βγει κανείς μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο.

Κι εδώ σταματάμε να είμαστε ευγενικοί και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων και θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν ήταν από τις πιο έξυπνες ιδέες που είχαμε. Για αρκετούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τελικά το πόσο θα μας έπαιρνε όλο αυτό. Πολύ σύντομα, οι κουραμπιέδες που είχαμε για να μας δίνουν δύναμη εξαντλήθηκαν, η playlist κόλλησε στην Mariah Carey και τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν για άγνωστο λόγο. Η τρέλα άρχισε να κυριεύει τον έναν μετά τον άλλον. Μερικοί άρχισαν αν γρυλίζουν, ενώ άλλοι κάθονταν στη γωνία σε εμβρυακή στάση περιμένοντας να τελειώσει όλο αυτό το μαρτύριο. Όσοι είχαν ακόμα τα λογικά τους, κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν κάποιος από εμάς άρχισε να φωνάζει ότι το Πάσχα είναι καλύτερο από τα Χριστούγεννα.

Ευτυχώς, κάποια στιγμή, έχοντας χάσει εντελώς την αίσθηση του χρόνου, η πόρτα άνοιξε και όλοι μας τρέξαμε προς την έξοδο. Είχαμε τελειώσει το κείμενο, κι αυτό ήταν το μόνο που μας ένοιαζε. Είμασταν πλέον ελεύθεροι να χαρούμε το νέο έτος του 2024, καθώς θεωρήσαμε ότι είμασταν κλεισμένοι εκεί μέσα για πάνω από ένα χρόνο. Τελικά μάθαμε πως ήταν μόλις 15 λεπτά. Μέσα πάντως στον πανικό και τις άναρθρες κραυγές, ξεχωρίσαμε δύο φράσεις που ακούστηκαν. Η πρώτη ήταν “Ελευθερία φύγε από την μέση, τους έχουν τελειώσει οι κουραμπιέδες από τα πρώτα δύο λεπτά” και “Ρε σεις, αυτός ο διακόπτης τι σκατά κάνει εδώ;”.

Το καλό είναι ότι τελικά είχαμε τελειώσει το κείμενο, συγκεντρώνοντας τα γεγονότα τα οποία μας έμειναν από την χρονιά που πέρασε. Εννοείται πως περιμένουμε να ακούσουμε και τι ξεχωρίσατε εσείς όπως και το αν η άποψή σας ταυτίζεται με κάποια από τα παρακάτω.

Γιάννης Σαμουήλ

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και καλούμαστε για ακόμη μια φορά να αναπολήσουμε στιγμές που μας έμειναν μέσα στην χρόνια. Μέσα στο 2022 υπήρξαν παρά πολλές αξιόλογες και αξιοθαύμαστες κυκλοφορίες, αλλά αυτό που μου έκανε το κλικ ήταν μια σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία. Φυσικά μιλάω για το Evil West, ένα παιχνίδι πιο απλοϊκό από αυτά που έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, αλλά και πάλι πανέμορφο και παρά πολύ ευχάριστο. Και δεν γινόταν να επιλέξω κάτι άλλο, μιας και το παιχνίδι ακολουθεί ένα αρκετά αγαπημένο μου τρίπτυχο. Άγρια Δύση, πιτσίου πιτσίου και περίεργα τέρατα.

Δημήτρης Χρονόπουλος

Προσωπικά το 2022 θεωρώ πως ήταν μια ιδιαίτερα δυνατή χρονιά για το gaming. Ήρθαν στα χέρια τιτάνες της βιομηχανίας όπως το Elden Ring και το God of War Ragnarök αλλά και πολυάριθμα indie διαμάντια που επάξια τράβηξαν τα βλέμματα της gaming κοινότητας. Τα δικά μου αγαπημένα πάντως ήταν το Sifu και το Cult of The Lamb, αλλά υπάρχουν μπόλικα εκεί έξω για να διαλέξετε το δικό σας. Αυτό όμως που πραγματικά μου έμεινε από τη φετινή gaming χρονιά, αφορά ένα παιχνίδι που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει και αναφέρομαι στα leaks του GTA 6. Η περίπτωση του GTA ήταν μια από τα μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του gaming, καθώς ο αριθμός των βίντεο και των εικόνων που διέρρευσαν ήταν εκατοντάδες. Αυτό που ξεχώρισε τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν ήταν η ποσότητα του υλικού που είδαμε, αλλά η αλληλεγγύη μεταξύ των studios και η στήριξη που έδειξαν στην Rockstar κατά όσων βγήκαν να “κράξουν” την ποιότητα του παιχνιδιού από τις πρώτες εικόνες. Είναι όμορφο να βλέπει κανείς πως, ασχέτως του ανταγωνισμού που υπάρχει, η gaming βιομηχανία δεν απαρτίζεται μόνο από κερδοσκοπικές εταιρίες που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κερδών. Απαρτίζεται και από ανθρώπους με όραμα και αλληλεγγύη, που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος προόδου και βελτίωσης, που απέναντι στην αδικία δεν αδιαφορούν αλλά είναι διατεθειμένοι να ενωθούν. Ακόμη κι αν δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτό.

Αργύρης Ντολματζής

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της, μια χρονιά γεμάτη από νέες κυκλοφορίες παιχνιδιών,  πολλές αγοραπωλησίες gaming studios και γενικά μια γεμάτη χρονιά η οποία είχε τα πάνω της αλλά φυσικά και τα κάτω της. Ευτυχώς τα “πάνω” υπερτερούσαν σημαντικά των “κάτω”. Προσωπικά, από κυκλοφορίες θα κρατήσω το A Plague Tale: Requiem, ένα παιχνίδι με πανέμορφα γραφικά και μουσική, αλλά και πλούσια ιστορία. Από την άλλη, σε θέματα που δεν αφορούν αποκλειστικά κυκλοφορίες παιχνιδιών, δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω την όλη φάση με την Microsoft και την Activision Blizzard, αλλά και την σφήνα της Sony, σε μια ιστορία η οποία εξελίσσεται ακόμα και σήμερα και μάλλον θα αργήσει ακόμα να τελειώσει. Το πιο πιθανό είναι ότι και του χρόνου για αυτό το θέμα θα μιλάμε. Όπως φυσικά και για τις παιχνιδάρες που έρχονται.

Plague Tales Requiem Thumb

Δημήτρης Πάκος

Μετά από δύο χρονιές με COVID-19, όπου η gaming βιομηχανία είχε πέσει αρκετά, με τους περισσότερους τίτλους να αναβάλλονται και αρκετές εταιρίες να αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα, επιτέλους το 2022 ήταν μια χρονιά στην οποία ανακοινώθηκαν πολλά νέα παιχνίδια, κυκλοφόρησαν άλλα τόσα και υπήρχε γενικά μια εξέλιξη. Το 2022 όμως, θα μου μείνει αξέχαστο για ένα μοναδικό λόγο κι αυτός είναι η πλήρης αποκάλυψη του πρώτου επίσημου State of Play gameplay του Hogwarts Legacy. Ως μεγάλος fan των ταινιών αλλά και των βιβλίων Harry Potter, περιμένω με ανυπομονησία αυτό το παιχνίδι από το 2020 όπου ανακοινώθηκε επίσημα. Από τότε έχει “φάει” αρκετά delay που με έκαναν να πιστεύω ότι θα είναι άλλος ένας τίτλος που θα προστεθεί στην λίστα των παιχνιδιών που ακυρώθηκαν. Τον Μάρτιο του 2022 όμως, με αυτό το trailer, ξύπνησε και πάλι μέσα μου όλο το hype για το παιχνίδι, το οποίο θα πρέπει να περιμένω λίγο ακόμα για να καταφέρω να το παίξω, αφού λόγω του νέου delay (ποιος να το περίμενε;!;!) θα κυκλοφορήσει στις 10 Φεβρουαρίου του 2023.

Κώστας Τσιώλης

Ακόμη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και μπορώ με ασφάλεια να πω πως για τα γούστα μου ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το gaming. Αφενός γιατί κυκλοφόρησαν πολλά καλά παιχνίδια, όπως είναι το God of War Ragnarok, το Horizon Forbidden West και το Dying Light 2, αφετέρου, κι ακόμα πιο σημαντική για εμένα, γιατί είχαμε την κυκλοφορία του Elden Ring, που όσοι έχετε ακολουθήσει την πορεία μου ως συντάκτη στο Gamelab.gr, θα έχετε καταλάβει πως τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για τους τίτλους της FromSoftware. Πέρα όμως από αυτό το gaming διαμάντι, φέτος με κέρδισαν και αρκετά από τα indie παιχνίδια, όπως είναι το Tunic και το Sifu, το οποίο ακολούθησε πολύ κοντά το Elden Ring ως την επιλογή για το δικό μου Game of the Year.

Δημήτρης Σαντορινάκης

Το έτος που μας πέρασε, έδωσε πολλά στον χώρο της gaming βιομηχανίας, με πολλές αξιόλογες κυκλοφορίες παιχνιδιών όπως τα God of War, Elden Ring, Stray και πολλά άλλα. Όμως σε εμάς που προσέχουμε την ποιότητα των gaming περιφερειακών μας και του setup μας γενικότερα, υπήρξε μία αναπάντεχη κυκλοφορία, από την γνωστή σε όλους Philips, η οποία λάνσαρε ένα νέο brand με την ονομασία Evnia και πρόκειται για μία σειρά προϊόντων που προορίζονται για τους casual αλλά και πιο απαιτητικούς gamers. Η αρχή της σειράς έγινε με την αποκάλυψη μίας ultrawide οθόνης υψηλών προδιαγραφών και αναμένονται στην αρχή του νέου έτους να αποκαλυφθούν περισσότερα περιφερειακά που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες ενός gaming setup του σύγχρονου gamer.

Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

Αντίο λοιπόν και στο 2022. Καλή χρονιά για το gaming, αφού είδαμε πολλούς νέους αξιόλογους τίτλους, επιστροφές παλιών γνώριμων όπως ο Sonic, αλλά και νέα έπη που θα αφήσουν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της gaming βιομηχανίας, όπως το Elden Ring. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια παιχνίδια για φέτος, σίγουρα θα έβαζα το Vampire Survivors μέσα. Ήταν ένα παιχνίδι που το πίστεψα πάρα πολύ! Όταν το είδα στα early access του Steam είπα «Αυτό θα χιτάρει». Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην αναφέρω το Elden Ring, το οποίο με έκανε να αλλάξω γνώμη για τα Souls-like παιχνίδια και πλέον είμαι πιο ανοιχτός σε αυτά.

Ρωμανός Βαφειάδης

Μέσα σε όλα τα όσα μας πρόσφερε απλόχερα το 2022, που ευτυχώς ήταν αρκετά, δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω παρά ένα και μόνο γεγονός. Που δεν αφορά, ούτε κυκλοφορία παιχνιδιού, ούτε κάποιο event, ούτε καν κάποια ανακοίνωση για έναν τίτλο. Ήταν κάτι το οποίο μου προκάλεσε τελείως ανάμικτα συναισθήματα, μιας και ξεκίνησε με απορία, συνέχισε με σπαστικό γέλιο κατά την συνειδητοποίηση του τι έβλεπαν τα μάτια μου και κατέληξε σε απογοήτευση για το επίπεδο του “ρεπορτάζ” (γελάνε και οι πέτρες) που έγινε από ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης. Λογικά, από τα όσα έχω πει, οι περισσότεροι ήδη έχετε καταλάβει ότι αναφέρομαι στο θέμα με την δολοφονία του Σίνζο Άμπε και τον ΑΝΤ1, ο οποίος σε βιάση του να αναδείξει το θέμα, δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει έστω και την παραμικρή έρευνα (ε, δεν είναι και βασικό κομμάτι του επαγγέλματος τους), παρουσιάζοντας φωτογραφίες του Hideo Kojima, ως τον δράστη αυτού του εγκλήματος. Ακόμα και σήμερα το θέμα αυτό εξακολουθεί να μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα, με τη διαφορά όμως ότι πλέον η απογοήτευση επικρατεί των υπολοίπων.

Αυτά λοιπόν ήταν όσα ξεχώρισαν τα άτομα του GameLab και μαζί με τις ευχές όλων μας για ένα ακόμα καλύτερο έτος, ραντεβού σε έναν χρόνο από τώρα, για να δούμε τελικά τι θα αφήσει σαν απολογισμό και το 2023.

Καλή και δημιουργική, σε όλους τους τομείς, χρονιά!

Σχόλια

About Gamelab.gr

Η ομάδα του GameLab απαρτίζεται από άτομα που ξέρουν τι κάνουν (ή τουλάχιστον το πιστεύουν αρκετά ώστε να πείσουν τους υπόλοιπους για αυτό) δημιουργώντας έτσι το ιδανικό σύνολο για ένα σωστό gaming site.

Check Also

AOC I1601P – Portable Monitor Review

Το συγκεκριμένο άρθρο review ξεκίνησε λίγο διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα. Όντας μισοκοιμισμένος και μη …