Our StreamersFarm Manager 2021 – PC Review

Γνωρίστε από πρώτο χέρι την αγροτική ζωή

Σε τραβάει η εξοχή και ο καθαρός αέρας; Σου αρέσει να σηκώνεσαι νωρίς, να απολαμβάνεις την ανατολή του ηλίου και να ακούς το κελάηδημα των πουλιών τα πρωινά; Υπάρχουν φορές που έχεις σκεφτεί ότι θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να αφοσιωθείς στην, δύσκολη, ζωή ενός αγρότη;

Τότε άραξε εδώ και συνέχισε να διαβάζεις, γιατί σήμερα θα μιλήσω για ένα παιχνίδι το οποίο, πριν πάρεις την μεγάλη απόφαση να αφήσεις τους ρυθμούς της πόλης πίσω σου, θα σου δώσει μια μικρή ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσεις στα χωράφια.

Ο λόγος για το Farm Manager 2021 της Cleversan Software και της Ultimate Games, το οποίο θα προσπαθήσει να σε βάλει για τα καλά στο πετσί του ρόλου ενός αγρότη. Το θέμα όμως είναι να δούμε το κατά πόσο καλά το πετυχαίνει αυτό.

Αρχικά, στο παιχνίδι υπάρχουν τρείς επιλογές για να ξεκινήσεις να παίζεις, το Scenario,το Campaingn και το Free Mode. Στο Free Mode παίζεις ελεύθερα, καλλιεργείς και χτίζεις ό,τι θέλεις και γενικά δεν έχεις κάποιο περιορισμό στο τι θα κάνεις ή κάποια υποχρέωση. Στο Scenario υπάρχει πάντα κάποια αποστολή κάθε φορά που πρέπει ν ακολουθήσεις και να την φέρεις εις πέρας. Ενώ τέλος, στο Campaing αρχίζεις από το μηδέν, μόνο με λίγα μηχανήματα και με 1-2 χωράφια και πρέπει φέρεις εις πέρας τις αποστολές που σου συνιστά ο σύμβουλος της εταιρίας του αγροτικού συνεταιρισμού που ανήκεις, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η διοίκηση του συνεταιρισμού. Σκοπός σου είναι να μετατρέψεις μια παλιά και χρεωμένη φάρμα, σε ένα μοντέρνο αγρόκτημα πρότυπο που τα έχει όλα, από χωράφια για παραγωγή σιτηρών και καρπών μέχρι και εργοστάσια παραγωγής τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, όπως τυριά, μαρμελάδες, σφαγείο ζώων για κρέας και χυμούς.

Farm Manager 2021 Screenshot

Καλλιεργώντας και οργώνοντας τα λιγοστά χωράφια σου και επενδύοντας σε ζώα για αρχή (πουλερικά, πρόβατα ,κατσίκες κτλ) αρχίζεις να έχεις σταθερό εισόδημα από την παραγωγή γάλατος, τυριού, κρέατος και προϊόντα από την μητέρα φύση (στάρι, ντομάτες, αγγούρια, σόγια, μήλα κτλ.) πουλώντας τα προϊόντα σου στο Marketplace. Και σιγά σιγά εξελίσσεσαι προς τα πάνω αγοράζοντας νέο και καλύτερο εξοπλισμό, χτίζοντας σπίτια για τους ολοένα και αυξανόμενους εργάτες που προσλαμβάνεις, χτίζοντας εξειδικευμένα κτήρια στην φάρμα σου, όπως κλινική κτηνίατρου για τα ζώα, κεντρικά γραφεία μεταφορών για τα προϊόντα σου, μέχρι και εργοστάσιο τυποποίησης τροφίμων όπως τουρσιά μαρμελάδες κτλ.

Στο παιχνίδι, θα πρέπει να αφουγκραστείτε τις ανάγκες της φάρμας σας, όπως το να γιατρέψτε τα ζώα σας όταν αρρωσταίνουν ή να κάνετε τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια σας (λίπανση, απεντόμωση, χρήση φυτοφαρμάκων). Έχετε μέχρι και την επιλογή να επιλέξετε τι τροφές θα φάνε τα ζώα σας για να παράγουν ποιοτικό γάλα ή κρέας. Γενικά μπορείτε να τροποποιήσετε σχεδόν τα πάντα στην φάρμα σας και να επιλέξετε τι αγαθά και πόσο από αυτά θα παράγετε και ούτω καθεξής. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι το κάθε προϊόν έχει συγκεκριμένη εποχή σποράς και έχουμε εναλλαγή στις εποχές του χρόνου, με την περισσότερη δουλεία να πέφτει στις πλάτες σας την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουμε αγρανάπαυση και αρκετά μειωμένη δραστηριότητα και σοδειά παράγουν μόνο τα θερμοκήπια σας.

Farm Manager 2021 Screenshot

Περνώντας  στο τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού, ο ήχος και τα γραφικά του παιχνιδιού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Τα γραφικά της μηχανής γραφικών της Unity δείχνουν ξεκάθαρα την ηλικία της μηχανής, είναι μεν όμορφα και προσπαθούν να είναι λεπτομερή, αλλά τελικά χωλαίνουν. Τα animation των τρακτέρ και των μηχανημάτων, αλλά και των ζώων είναι τίμια, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω πως με μια πιο σύγχρονη μηχανή γραφικών το παιχνίδι θα ήταν πολύ πιο όμορφο οπτικά. Όταν κάνεις τέρμα ζουμ στην περιοχή του παιχνιδιού τα πράγματα είναι άσχημα, τα αντικείμενα πιξελίαζουν και το Farm Manager 2021 χάνει λίγο από την γοητεία του.

Τα ίδια συμβαίνουν και στον τομέα του ήχου, με τον ήχο να είναι καλός σε γενικές γραμμές αλλά και αυτός να δείχνει την ηλικία του καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας. Ο ήχος των μηχανημάτων ελλιπέστατος δίχως λεπτομέρεια και χρώμα. Το ίδιο και ο ήχος των ζώων, μονότονος και επαναλαμβανόμενος, κάτι που ισχύει και στη μουσική που είναι ντυμένο το παιχνίδι. Ταιριαστός με το concept της εξοχής, είναι χαλαρωτικός, απαλός και τα λοιπά, αλλά είναι μια λούπα. Γενικά ο ήχος είναι κακός στο παιχνίδι και αυτό κόβει αρκετούς πόντους. Μεγάλο κρίμα γιατί το Gameplay του Farm Manager είναι αρκετά εθιστικό.

Farm Manager 2021 Screenshot

Κλείνοντας σιγά σιγά και συνοψίζοντας, καθώς με καλεί το καθήκον, αφού είναι καλοκαίρι και έχω να μαζέψω τη σοδειά που περιμένει για συλλογή, πρέπει να πω ότι παρά τα όσα αρνητικά ανέφερα πιο πριν, σε γενικέ γραμμές έμεινα ικανοποιημένος από το παιχνίδι. Το gameplay είναι εθιστικό αν και λίγο αργό, καθώς είναι μεγάλο το διάστημα που πρέπει να περιμένεις από την στιγμή που θα σπείρεις μέχρι να μαζέψεις τη σοδειά σου. Το στήσιμο του παιχνιδιού είναι εξίσου καλοδουλεμένο κατά τη γνώμη μου και πέρασα πολύ ευχάριστα μαζί του τις ώρες που αφιέρωσα σε αυτό. Δεν σε αφήνει να αναρωτιέσαι τι κάνω στην συνέχεια καθώς σου έχει πάντα κάτι να φέρεις εις πέρας. Πάντως θα ήθελα κάτι καλύτερο είναι στα γραφικά και στον ήχο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλό το παιχνίδι. Είναι, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, εθιστικό, είναι διασκεδαστικό και αναφορικά με το κύριο αρχικό ερώτημα που θέσαμε, ναι μπορώ να πω πως τελικά μπορεί, με μερικές διορθώσεις, να βάλει τους παίχτες στον ρόλο ενός αγρότη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓIA: 6/10

Σχόλια

About Αργύρης Ντολματζής

Γεια σας, είμαι ο Αργύρης και σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγραφές από μικρός ήμουν με ένα πληκτρολόγιο στα χέρια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το μέλλον μου ήταν ήδη γραμμένο. Η πρώτη μου κοσνόλα ήταν ένα Αtari (ναι έχω κι εγώ την εμπειρία του Gandalf στα videogames) όμως μεγαλώνοντας εξελίχθηκα σε μεγάλο πισάκια. Λατρεύω τα horror adventure αλλά και shooting παιχνίδια κι αν ποτέ θελήσετε να μου μιλήσετε να ξέρετε γυρνάω και στο "LoneWolf".

Check Also

Ανασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά …