Our StreamersFootball Manager 2023 – PC Review

Γίνε και εσύ ένας σύγχρονος προπονητής ποδοσφαίρου

Η Sports Interactive επέστρεψε και φέτος με τον δημοφιλέστερο τίτλο της κι έναν από τους πιο δημοφιλείς στο είδος των αθλητικών παιχνιδιών και ίσως να έδωσε στους παλιούς και νέους φίλους το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι της, το οποίο κυκλοφόρησε σε PC (μέσω Steam, Epic Games, Xbox Game Pass), κινητά/tablet (μέσω Google Play και Apple App Store), Nintendo Switch, Xbox και σύντομα σε PlayStation 5.

Το Football Manager 2023, προσφέρει την καλύτερη εμπειρία προσομοίωσης ενός σύγχρονου προπονητή ποδοσφαίρου, έχοντας φέρει πολλές βελτιώσεις αλλά και αρκετές προσθήκες. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι έχει τους πιο ρεαλιστικούς και έξυπνους AI προπονητές στην ιστορία της σειράς, έχοντας γραφτεί από την αρχή το σύστημα της λήψης αποφάσεων, κάτι το οποίο έχει καταφέρει τους αντίπαλους προπονητές να προσαρμόζονται πιο έξυπνα στις αλλαγές κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Επίσης, θα παρατηρήσετε αλλαγές στις τακτικές της κατοχής καθώς πλέον η επιλογή Offside Trap δεν υπάρχει στο παιχνίδι και έχει αντικατασταθεί με την επιλογή Line of Engagement. Μια άλλη προσθήκη μετά από συζητήσεις με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, είναι η καρτέλα Squad Planner. Η καρτέλα αυτή, επιτρέπει στους προπονητές να τακτοποιούν τους παίκτες τους ανάλογα με το πόσο υπολογίζουν τον χρόνο παιχνιδιού τους μέσα στην σεζόν. Αυτό έρχεται να αντικαταστήσει την επιθυμία του κόσμου, που κάθε νέα σεζόν έφτιαχνε ένα “τεφτέρι” για τους παίκτες που έχει και τους παίκτες που θέλει να αποκτήσει.

Αλλαγές επίσης θα βρείτε στο Scouting, καθώς τα Assignments μεταμορφώνονται σε Recruitment Focuses με ανανεωμένα και βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων αλλά και την βοήθειά τους σε πιθανή δυσαρέσκεια των ποδοσφαιριστών.

Μια επιπλέον προσθήκη, είναι το Supporter Confidence. Η φωνή των οπαδών έχει αποκτήσει βαρύτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και αυτό έχει αποτυπωθεί και μέσα στο παιχνίδι. Το σύνολο των οπαδών χωρίζεται σε 6 κατηγορίες με την βοήθεια των researchers του παιχνιδιού και μαζί με το Club Vision θα προσθέτουν στόχους, τακτικές ιδεολογίες και οικονομικές στρατηγικές στις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον αγαπημένο τους σύλλογο.

Τέλος, μια επιθυμία των φίλων του παιχνιδιού έγινε πραγματικότητα καθώς για πρώτη φορά οι παίκτες θα βιώσουν τις Ευρωπαϊκές τους πορείες στις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA με όλα τα δικαιώματα. Champions League, Europa League και Europa Conference League θα έχουν στο παιχνίδι τους ύμνους τους, θεματικές κληρώσεις και θεματικά γραφικά στα γκολ, στα team sheets και στο scoreboard.

Συνοψίζοντας, το Football Manager 2023 αποτελεί ίσως τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο που έχει προσφέρει η Sports Interactive στην ιστορία του παιχνίδιού. Μπορεί να υπάρχουν παράπονα για τα γραφικά του παιχνιδιού και την ποιότητα της match engine, όμως είναι σχετικά δύσκολο να βελτιωθούν και ταυτόχρονα να καλύπτουν τόσο μεγάλο κοινό σε PC, κονσόλες και κινητές συσκευές. Το μεγάλο selling-point του παιχνιδιού παραμένει το επίπεδο ρεαλισμού στον τομέα του management και η τεράστια database που έχει χτίσει μέσα στα προηγούμενα χρόνια.

Βαθμολογία 9/10

Διαβάστε ακόμη:

Return to Monkey Island – PC Review

Temtem – PC Review

Σχόλια

About Δημήτρης Σαντορινάκης

Είμαι ο Δημήτρης ή αλλιώς DiSa. Ασχολούμαι με το gaming από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γενικά ξεκίνησα να παίζω fps games, με κύριο το CS:GO, αλλά τώρα τελευταία απέκτησα μια αγάπη προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα την F1.

Check Also

Ανασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά …