Our Streamers


Gotham Knights

Gotham Knights – PS5 Review

Το Gotham Knights επιτέλους είναι εδώ και δεν μπορώ να κρύψω την χαρά μου, που εδώ και λίγες μέρες το έχω στα χέρια μου.

Το Gotham Knights έρχεται να πραγματοποιήσει μία σκέψη που είχαμε με ένα φιλαράκι πριν κάτι χρόνια, όταν είχε κυκλοφορήσει ένα άλλο παιχνίδι με σούπερ ήρωες. που μπορούσες να επιλέξεις και να παίξεις με την παρέα σου. Καθόμασταν τότε και λέγαμε “Ρε φίλε, γιατί δεν το κάνει και αυτό η DC, ειδικά στον κόσμο του Batman υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες για να κάνεις ένα τέτοιο παιχνίδι”. Και να λοιπόν, που μετά από κάποια χρόνια, αυτά που λέγαμε και φανταζόμασταν τότε σήμερα τα έχουμε στα χέρια μας.

Να σας πω αυτή την στιγμή ότι ενώ από πάντα ήμουν DC fan και από μικρός ντυνόμουν Batman στις Απόκριες, αυτό που με έκανε να παθιαστώ με τον συγκεκριμένο ήρωα, αλλά και με την μαυρίλα της Gotham, ήταν η σειρά παιχνιδιών Arkham. Το αναφέρω γιατί έχουν ακουστεί πολλά από όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Gotham Knights. Μέχρι και σήμερα που έχει γίνει ξεκάθαρο από την WB Games ότι είναι τελείως διαφορετικό universe, ακόμα υπάρχει κόσμος που το συγκρίνει και (σε πολλές περιπτώσεις) περιμένει να δει ένα Sequel.

Οπότε ας το κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται. Το Gotham Knights ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την σειρά Arkham. ΚΑΜΙΑ. Είναι ένα τελείως διαφορετικό universe, μια τελείως διαφορετική ιστορία! Δεν ξέρω πώς μπορεί να ειπωθεί πιο ξεκάθαρα.

Έτσι θα το δούμε και εμείς. Θα προσπαθήσω να μείνω μακριά από οποιαδήποτε σύγκριση με άλλο τίτλο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Batman είναι νεκρός. Αυτό αφού γίνει αντιληπτό από τον υπόκοσμο της Gotham, τους δίνει την ελευθερία να κινούνται λίγο πιο άνετα. Αυτή την ελευθερία καλούνται να σταματήσουν τα υπόλοιπα μέλη του Batman Family, ο Red Hood, η Bat Girl, o Nightwing και ο Robin. Ο καθένας με το δικό του στυλ και τις δικές του ικανότητες, έχουν την υποχρέωση να επαναφέρουν την τάξη στους δρόμους της Gotham, την εμπιστοσύνη στους πολίτες της και τον φόβο στους εγκληματίες της. Μεγαλύτερος εμπόδιο σε αυτά το Court Of Owls, μια μυστική οργάνωση φτιαγμένη από τις πιο καλοστεκούμενες οικογένειες της Gotham.

Στο δρόμο τους θα πρέπει να ενώσουν στοιχεία και να λύσουν διάφορα σκοτεινά μυστήρια, αντιμετωπίζοντας κάποιους από τους μεγαλύτερους κακοποιούς της πόλης. Σειρά αποστολών θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τους Mr. Freeze, Penguin, Harley Quinn, Clayface και όπως είπαμε και το Court of Owls…

Μέσα από το καμπαναριό του μεγάλου ρολογιού στον πύργο των Wayne, όπου έχει στηθεί και η βάση των ηρώων μας, θα μελετάνε τις επόμενες κινήσεις τους και δεν θα σταματήσουν μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο του Batman. Δηλαδή το να γίνει η Gotham ένα ασφαλές μέρος για τους κατοίκους της.

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από αποστολές και challenges που ολοκληρώνεις κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ αρκετά συχνά πρέπει να μαζέψεις πληροφορίες από συγκεκριμένες γειτονιές για να μπορέσεις να μάθεις πιο θα είναι το επόμενο βήμα σου.

GAMEPLAY

Πάμε τώρα στο καλό.

FIGHT

Το Gotham Knights έχει ένα gameplay που έχουμε δει και αγαπάμε στα super hero games (τουλάχιστον στα περισσότερα). Αρκετά “χορευτικό” αφού από τον έναν εχθρό πας στον άλλον με μια φυσικότητα και δεν χορταίνεις να μοιράζεις φάπες. Το απόλαυσα τόσο πολύ, που ήταν αρκετές οι φορές που ήθελα να έρχονται συνέχεια γκρουπάκια από εχθρούς. Λείπει αρκετά η επιλογή του counter, μιας και την θέση του έχει πάρει το perfect dodge που σου αφήνει το περιθώριο να περάσεις ένα δυνατό χτύπημα.

Τώρα, το βασικό είναι ότι κάθε ήρωας έχει και το δικό του playstayle, για παράδειγμα ο Red Hood είναι αρκετά αργός με δυνατά χτυπήματα και πιο βαρύ animation ενώ στο άλλο άκρο είναι ο Nightwing που είναι αρκετά γρήγορος στα χτυπήματα του και δεν κάνει βήμα αν δεν ρίξει και μια κολοτούμπα! Στα ενδιάμεσα βρίσκεται η Bat Girl και ο Robin. Ο καθένας με το δικό του στυλ και με τα δικά του abilities μέσα στην μάχη δίνουν μια ικανοποιητική ποικιλία στο πώς μπορείς να προσεγγίσεις την κάθε κατάσταση.

Πέρα από τις ικανότητες που έχουν μέσα στην μάχη, ο καθένας από τους ήρωες μας έχει και μια διαφορετική ικανότητα έξω από αυτή. Για παράδειγμα η Bat Girl μπορεί να hack-αρει, τις κάμερες από απόσταση ή ο Robin είναι μάστερ σε stealth προσέγγιση. Αυτό δίνει την επιλογή σε εμάς τους παίκτες να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να βγάλουμε εις πέρας μια αποστολή και να επιλέξουμε τον κατάλληλο ήρωα.

LEVELS

Το Gotham Knights είναι ένα action RPG όπως είπαμε όποτε το XP και το Level-αρισμα των χαρακτήρων είναι ένα βασικό κομμάτι του. Όσο παίζεις, ολοκληρώνεις main missions, challenges και γενικά ό,τι κάνεις μέσα στο παιχνίδι σου δίνει XP. Κάθε level σου δίνει και ένα skill point που μπορείς να το “ξοδέψεις” στο skill tree του χαρακτήρα σου και να τον δυναμώσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και με το που θες να δώσεις βάση.

Τώρα θα με ρωτήσεις ,“Και τί; Πρέπει να παίζω με κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά για να τον ανεβάσω level;” Και θα σου απαντήσω: “Όχι!”

Οι ήρωες μας ανεβαίνουν level όλοι μαζί μπορεί να παίζεις από την αρχή με έναν χαρακτήρα μόνο και να τον έχεις πάει level 10. Όταν θα αλλάξεις ήρωα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στο skill tree του ήρωα που διάλεξες και να βάλεις τους πόντους σου. Η διαφορά με αυτό είναι στο craft κάτι που θα δούμε και θα σου εξηγήσω πιο κάτω.

Το κοινό level προς όλους σταματάει όταν ξεκλειδώσεις στο τελευταίο skill tree του κάθε ήρωα που εκεί οι πόντοι που μπαίνουν πρέπει να είναι κερδισμένοι από τον εκάστοτε ήρωα και μόνο.

Γενικά, αυτού του είδους το leveling το βρήκα πολύ σωστό και σχετικά γρήγορο χωρίς να σε περιορίζει άμα εσύ θες να αλλάξεις χαρακτήρα στην μέση του παιχνιδιού. Ίσως ήθελα το skill tree λίγο πιο γεμάτο και με περισσότερες επιλογές. Όχι ότι έχει λίγες ή είναι μικρό. Απλά εμένα μ αρέσει λίγο παραπάνω το grind. Θεωρώ ότι έχει μια καλή ισορροπία σε αυτό το σημείο και για το γενικό gender του game.

CRAFT

Βασικό κομμάτι του gameplay στο Gotham Knights είναι το craft, όσο παίζεις μαζεύεις materials αλλά και blueprint για τον εξοπλισμό του ήρωα που τα μάζεψε. Και εδώ είναι αυτό που σας έλεγα πριν. Η διαφορά με έναν χαρακτήρα που παίζεις και με έναν χαρακτήρα που ξεκινάς από την μέση του παιχνιδιού είναι τα blueprints. Τα materials είναι κοινά. Όμως αν θες να κραφτάρεις εξοπλισμό θα χρειαστεί να κάνεις μια-δυο γύρες παραπάνω με αυτόν τον χαρακτήρα.

Κατά τα άλλα, είναι απλό στο crafting του, χωρίς να μπλέκει με πολλά materials ή craft mechanisms και σου δίνει έναν λόγο παραπάνω να ασχοληθείς με τα εγκλήματα της πόλης. Η αλήθεια είναι όμως, ότι στο παιχνίδι δεν “κουράζεσαι” να βρεις κάποιο material. Εμένα προσωπικά δεν μου έλειψε ποτέ τίποτα. Δεν ξέρω πώς θα σας φανεί εσάς εφόσον το παίξετε αλλά πιστεύω ότι σαν RPG ίσως ήθελε μια καλύτερη προσπάθεια σε αυτό το σημείο. Λίγο να με κάνει να ψάξω κάτι συγκεκριμένο για να μπορέσω να κραφτάρω μια καλύτερη στολή. Δεν το ένιωσα αυτό. Τα blueprints επίσης, ειδικά στην αρχή, ερχόντουσαν βροχή και με έκαναν να νιώθω αρκετά overpower με τον Main χαρακτήρα μου.

DETECTIVE MODE: ON

Αυτοί οι ήρωες μάθανε δίπλα στον καλύτερο dedective στον κόσμο οπότε δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αυτό το “μικρόβιο”. Στο παιχνίδι είναι αρκετές οι φορές που θα πρέπει να ενώσουμε τα στοιχεία σαν ένας άλλος Serlock για να βρούμε την λύση και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα μας. Πέρα από τον πίνακα με τα στοιχεία που βρίσκουμε, που υπάρχει στην βάση μας, θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να ερευνήσουμε ένα πτώμα κυριολεκτικά σκανάροντας πάνω του σαν να παίζεις LA Noire. Όχι ότι υπάρχει κάποιο τρομερό βάθος σε αυτό, ούτε μπορείς να κάνεις κάποιο λάθος στο αποτέλεσμα. Υπάρχει περισσότερο για το αίσθημα του dedective πιστεύω παρά για την ουσία του. Προσωπικά, το βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον ως προς την συλλογή πληροφοριών. Πρέπει να βγαίνεις και να μαζεύεις πληροφορίες, είτε για κάποιο έγκλημα που πρόκειται να γίνει στη Gotham, για να μπορείς να το σταματήσεις, είτε για να μπορέσεις να προχωρήσεις κάποιο από τα βασικά quest του παιχνιδιού. Όσο περισσότερο αφήνεις την πόλη στο έλεος της… τόσο πιο σκούρα τα πράγματα. Οπότε ετοιμάσου για πολλές ανακρίσεις.

Γενικά το gameplay του παιχνιδιού στον κορμό του μου άρεσε, το βρήκα άκρως απολαυστικό, ειδικά γύρω από το fight που είναι και το βασικό του στοιχείο. Δυστυχώς όμως, οι υπόλοιποι τομείς που το πλαισιώνουν θεωρώ πως είναι ελλειπείς.

GRAPHICS/ SOUND

Εδώ θα μπω κατευθείαν στο ψητό.

Έχει γίνει τεράστια συζήτηση τις τελευταίες μέρες για τα 30 fps του Gotham Knights στις κονσόλες. Στα γραφικά και στην απόδοση το παιχνίδι στο PlayStation 5 έτρεξε άψογα. Τα fps δεν μου έλειψαν καθόλου μιας και δεν είναι ένα τόσο fast base παιχνίδι όσο ένα first person για παράδειγμα και η γενική απόδοση ποιότητας και επιδόσεων ήταν άκρως ικανοποιητική. Θα μπορούσε να έχει παραπάνω; Σίγουρα ναι! Ενοχλούν τα 30; θα μιλήσω για μένα… Όχι!

Σε γενικές γραμμές τα γραφικά είναι αυτά που περίμενα να δω. Σκοτάδια, μαυρίλα και κάπνα παντού. Κλασικό Gotham σαν να λέμε.., ΑΑΑ και βροχή… εννοείται! Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια στιγμή που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ως προς την εικόνα, αλλά έκατσα αρκετές φορές σε ταράτσες κτιρίων και χάζεψα την πόλη από ψηλά για να βγάλω φωτογραφίες.

Το Photo mode του πολύ καλό και με αρκετή ποικιλία, μέχρι και στον φωτισμό που μπορείς να σετάρεις και να ρυθμίσεις όπως θες εσύ.

Ένα θέμα που προσωπικά με ενόχλησε αρκετά, ήταν το βαρύ UI του παιχνιδιού. Με πολύ μεγάλα bold γράμματα και πολύ πληροφορία στο μενού μου δημιουργούσε μια σύγχυση. Ενώ έχει το τυπικό UX που δεν μπορείς να χαθείς εύκολα το γενικό interface του παιχνιδιού μου φάνηκε χοντροκομμένο.

Sound

Εδώ νομίζω ήθελε λίγο περισσότερη προσοχή. Ο ήχος δεν είναι κακός. Σε κάποια σημεία μάλιστα είναι αρκετά προσεγμένος, όπως πχ άμα περνάς πάνω από ένα πλακόστρωτο με την μηχανή, ακούς τον ήχο που κάνουν οι ρόδες. Ή ο ήχος από το ξύλο είναι ικανοποιητικός. Γενικά οι βασικοί ήχοι του παιχνιδιού είναι ωραίοι και προσεγμένοι (θα ήθελα βέβαια και κανένα σπασμένο σέλινο παραπάνω). Αυτό που ένιωσα ότι λείπει, είναι ο ήχος της πόλης. Από την μία καταλαβαίνω το concept του είναι νύχτα άρα η πόλη κοιμάται και ΔΕΝ είναι ότι έχει γίνει κατάληψη από τους εγκληματίες να βάζουν φωτιά σε ό,τι κινείται, από την άλλη θα την ήθελα με τους ήχους της να μου δίνει την αίσθηση ότι κάτι γίνεται. Στην Gothan είσαι στο κάτω κάτω. Αυτή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ (κλεμμένο αλλά του πήγαινε).

Περίληψη

To Gotham Knights είναι ένα super hero game το οποίο αυτή την στιγμή έλειπε. Έρχεται να ταιριάξει υπέροχα τα 4 sidekicks του Batman που προσπαθούν να γράψουν την δική τους ιστορία στην πόλη τους και να καταφέρουν να δουλέψουν σαν μια γροθιά για να κατατροπώσουν το έγκλημα, παρά τις μεταξύ τους διαφορές. Με ένα απολαυστικό gameplay στα fights, ειδικά όσο προχωράει και το παιχνίδι, αλλά με ένα στοιχειώδες σύστημα crafting και αρκετά πράγματα που ένιωσα ότι θα μπορούσαν και καλύτερα. Μεγάλο μου ΓΙΑΤΙ στο παιχνίδι είναι το 2 παίκτες co-op. Γιατί 2 κι όχι 4. Προσωπικά το αγάπησα γιατί είναι Gotham, έχει ξύλο που δεν θες να σταματήσεις να ρίχνεις και μια ιστορία που έχει νόημα.

Βαθμολογία: 7/10

Διαβάστε ακόμη:

A Plague Tale: Requiem – PS5 Review

Earth from Another Sun – PC Preview

Σχόλια

About Τάσος Καραλιάς

Είμαι ο Τάσος και στο twitch θα με βρεις ως GamingAsylum. Πορωμένος με το gaming από όποια πλατφόρμα και αν προέρχεται. Αγαπώ τα story driven single player παιχνίδια, λιώνω πολλές ώρες σε co-op και Multiplayer, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι τα open world RPG games, ειδικά σε Fantasy περιβάλλον.

Check Also

Ανασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά …