Our StreamersΗ καρδιά του Gaming χτυπά στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διαφορετικοί από τους άλλους, καθώς έρχονται ύστερα από αναβολή ενός έτους, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ενώ ακόμη και σήμερα πολλοί κάτοικοι της Ιαπωνίας μαζεύουν υπογραφές για την αναβολή τους. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως φέτος τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη γιορτή του αθλητισμού, ενώ μέχρι και το gaming θα τους τιμήσει, με την κυκλοφορία του νέου παιχνιδιού της SEGA, Olympic Games Tokyo 2020: Official Video Game.

Προσωπικά, παίζοντας το παιχνίδι, ξύπνησε μέσα μου αυτή η νοσταλγία των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς και άρχισα να έχω ελπίδες ότι θα παίξω ένα διασκεδαστικό και όμορφο παιχνίδι. Είναι όμως έτσι;

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πριν ξεκινήσετε να παίζετε, το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε ένα avatar, με αρκετά μεγάλη ελευθερία στις επιλογές σας, καθώς εκτός της εμφάνισης και της εθνικότητας, μπορείτε να δημιουργήσετε και συμπαίκτες που θα σας υποστηρίζουν στην προσπάθεια σας για τα μετάλλια. Κάτι που ίσως “ξινίσει” σε κάποιους, αν και προσωπικά αυτό δεν το θεωρώ κακό, είναι το ότι τα avatars  έχουν ένα καρτουνίστικο στυλ, καθώς εκτός από την εμφάνισή τους, διαθέτουν και αντίστοιχα animations, όπως το να παίρνουν φωτιά όταν φτάνουν μια πολύ υψηλή ταχύτητα.

Επιπλέον, για την επέτειο της μασκότ της SEGA, το παιχνίδι σας δίνει δωρεάν ένα ολόσωμο suit του Sonic the Hedgehog. Από το κεντρικό μενού έχετε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες του παιχνιδιού, όπως το customization των avatar σας.

Ήρθε η ώρα όμως να μιλήσω για το βασικότερο κομμάτι του παιχνιδιού, τα αθλήματα.

GAMEPLAY

Το παιχνίδι, σας προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε 18 αθλήματα-mini games, από τα οποία όμως φαίνεται να λείπουν αρκετά γνωστά ολυμπιακά αθλήματα, κάτι στο οποίο θα επανέλθουμε στη συνέχεια. Φυσικά υπάρχουν τα γνωστά αθλήματα, όπως οι button mashing αγώνες 100 μέτρων και κολύμβηση, αλλά και ποικίλα δημοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ράγκμπι και άλλα.

ΘΕΤΙΚΑ

Ας πιάσουμε πρώτα τα θετικά. Γενικά όλα τα παιχνίδια είναι διασκεδαστικά, το καθένα με τον δικό του τρόπο, αλλά και αρκετά απλοϊκά, όπου ο καθένας μπορεί να παίξει και να τα απολαύσει, αλλά και ταυτόχρονα ανταμείβουν αυτούς που αποφασίζουν να ρίξουν χρόνο πάνω σε κάποιο από αυτά. Για παράδειγμα, στο 200m Individual Medley (αγώνισμα κολύμβησης), θα πρέπει να διαχειρίζεστε προσεκτικά το stamina σας, ανάλογα τον ρυθμό του αγώνα, για να μπορέσετε να κερδίσετε, ενώ στο Sport Climbing θα πρέπει να κουνήσετε το L ή το R όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορείτε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φυσικά, από ένα τέτοιο παιχνίδι, δε θα μπορούσε να λείπει το online αλλά και το local multiplayer. Στην εποχή αυτή, το local co-op είναι πολύ σπάνιο και σίγουρα το Olympic Games Tokyo 2020, προσφέρει μια διασκεδαστική επιλογή την οποία μπορείτε να απολαύσετε και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όσον αφορά το online, για να μπείτε στο αθλητικό πνεύμα τους, αν θέλετε να απολαύσετε το ranked mode υπάρχει ένας διαφορετικός κύκλος events που διαρκεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με κάθε έναν να περιλαμβάνει κάθε φορά 3 διαφορετικά αθλήματα. Αν βέβαια προτιμάτε κάτι πιο γρήγορο, μπορείτε να παίξετε Quick Matches στα οποία μπορείτε να επιλέξετε το αγώνισμα που θέλετε.

Κάθε παιχνίδι, ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή ξεκινάτε στους προημιτελικούς, προκρίνεστε στους ημιτελικούς και στον τελικό μπορείτε να διεκδικήσετε το μετάλλιο σας. Κάθε φορά που προκρίνεστε, μαζεύετε πόντους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αγορά costumes και cosmetics για τους χαρακτήρες σας, που επεκτείνονται από τα απλά αθλητικά ρούχα μέχρι και outfits όπως αυτά του Sonic αλλά και ενός αστροναύτη. Επιπλέον, στα loading times μπορείτε να δείτε χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα αθλήματα αλλά και πληροφορίες σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο, όπως το που βρίσκονται τα στάδια (τα οποία έχουν κατασκευαστεί με βάση τα πραγματικά) αλλά και ποια αθλήματα θα φιλοξενήσουν.

Τέλος, το σύστημα των Leaderboards λειτουργεί και με βάση την κάθε χώρα, αφού όταν κερδίζετε ένα μετάλλιο, προστίθεται στο άθροισμα της χώρας σας και έτσι διαμορφώνεται η παγκόσμια κατάταξη. Επομένως, μπορείτε να παίζετε και να βλέπετε τις επιτυχίες σας να μεταφράζονται στην κατάταξη της χώρας σας (και ναι προφανώς η Ιαπωνία είναι πρώτη).

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Ας περάσουμε σιγά σιγά στα αρνητικά τώρα. Όπως είπαμε, στο κάθε παιχνίδι περνάτε από μερικές φάσεις πρόκρισης (σε άλλα αθλήματα 2, σε άλλα 3) που σημαίνει πως παίζετε το κάθε άθλημα από 2 ή 3 φορές. Το πρόβλημα με αυτό είναι πως κάθε γύρος δε διαφέρει ουσιαστικά σχεδόν καθόλου από τον προηγούμενο, αφού το περιβάλλον κάθε αγώνα δεν αλλάζει, με κίνδυνο το παιχνίδι να γίνεται, από ένα σημείο και μετά, αρκετά επαναλαμβανόμενο. Για παράδειγμα, ένα από τα αθλήματα που μπορείτε να παίξετε είναι αυτό του BMX. Στην πίστα του αθλήματος μπορείτε να βρείτε στροφές αλλά και διάφορες ράμπες, που ανάλογα την χρήση που θα τους κάνετε, θα έχετε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Και στους 2 γύρους, οι στροφές αλλά και οι ράμπες βρίσκονται στα ακριβώς ίδια σημεία, όσες φορές και αν παίξετε. Φυσικά αυτό δε μπορεί να καταμετρηθεί ακριβώς ως λάθος του παιχνιδιού, μιας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει όντως ένα στάδιο που οι παίκτες θα διαγωνιστούν με συγκεκριμένα εμπόδια, αλλά μιας και εδώ μιλάμε για ένα παιχνίδι των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορούσε να υπάρχει έστω και μια μικρή αλλαγή από γύρο σε γύρο ή τουλάχιστον να δίνεται στους παίκτες η δυνατότητα να τα αλλάζουν.

Το επόμενο αρνητικό που νιώθω πως πρέπει να αναφερθεί είναι η έλλειψη των Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή. Προσωπικά, όταν ξεκίνησα να παίξω το Olympic Games Tokyo 2020, ανυπομονούσα να βιώσω μια λίγο διαφορετική εμπειρία, όπως ήταν η σφαιροβολία, η κολύμβηση και το άλμα εις μήκος, μιας και είναι αθλήματα που έχουν ελάχιστη έως και ανύπαρκτη παρουσία στο gaming. Δυστυχώς όμως, η SEGA έχει γεμίσει το παιχνίδι με δημοφιλή αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Δε μπορώ να φανταστώ ένα παιχνίδι βασισμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που να μην περιλαμβάνει αθλήματα όπως τοξοβολία, σκοποβολή, ιππασία, ρίψη ακοντίου, ξιφασκία, άρση βαρών κτλπ, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι έχουν υπάρξει σε προηγούμενα παιχνίδια. Παίζοντας αυτό το παιχνίδι, ήθελα να βιώσω κάτι διαφορετικό, όχι μια φτηνή απομίμηση ήδη επιτυχημένων τίτλων όπως το PES, το FIFA, το NBA2K, και το Madden (μπορεί να είναι διασκεδαστικά, παρόλα αυτά κανείς δε θα προτιμήσει να τα παίξει εκεί αντί των μεγάλων τίτλων).

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Το Olympic Games Tokyo 2020 είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, ιδανικό για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, είτε μόνοι σας είτε με φίλους, αλλά και να μάθετε και ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Δυστυχώς όμως, οι επιλογές σας είναι αρκετά περιορισμένες κάτι που αυξάνει αρκετά τις πιθανότητες του να γίνει κάπως μονότονο και επαναλαμβανόμενο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5/10

Σχόλια

Σχετικά Δημήτρης Χρονόπουλος

Γεια σε όλους! Για να με βλέπετε εδώ προφανώς στον ελεύθερο μου χρόνο κυρίως παίζω παιχνίδια, με προτίμηση τα RPG και μεγάλη αδυναμία τα JRPG. Έκτος από παιχνίδια, μου αρέσει να παίζω κιθάρα, να λιώνω στο Netflix, να ακούω μουσική και να βγαίνω με φίλους!

Δες επίσης

Μια ακόμη χρονιά ξαναζεσταμένο φαγητό – NBA 2K22 (Past-Gen) Review

Ένα μικρό disclaimer, πριν κάποιος περάσει καν την πρώτη παράγραφο, θέλω να ξεκαθαρίσω πως το …