Αρχική / Άρθρα / Καλώδια βίντεο: VGA-DVI-HDMI

Καλώδια βίντεο: VGA-DVI-HDMI

Σίγουρα στη κατοχή σας έχετε ένα ή και παραπάνω από αυτά τα καλώδια και δεν ξέρετε σε τι χρησιμεύουν, τουλάχιστον όχι για το HDMI το οποίο έχει αντικαταστήσει τα VGA και DVI τα τελευταία χρόνια.

Από που προήλθε όμως το HDMI;

VGA (Video Graphics Array): Ο παππούς του HDMI θα λέγαμε ότι είναι το βύσμα 15-pin Dsubminiature, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του αναλογικού σήματος εικόνας όλων των αναλύσεων. Η ανάλυση του φτάνει μέχρι 640x480 εικονοστοιχεία, δηλαδή 480p ανάλυση.

Τα τυποποιημένα modes γραφικών VGA είναι τα εξής:

  • 640 x 480 στα 16 χρώματα
  • 640 x 350 στα 16 χρώματα
  • 320 x 200 στα 16 χρώματα και
  • 320 x 200 στα 256 χρώματα.

Εξέλιξη του είναι το DVI.

DVI(Digital Visual Interface):Ο μπαμπάς του HDMI αποτελεί πρότυπο μετάδοσης σήματος video κυρίως σε ψηφιακές οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως οι LCD οθόνες και οι προτζέκτορες (βιντεοπροβολείς).Σχεδιάστηκε για τη μεταφορά ασυμπίεστου ψηφιακού video ενώ στη καθαρά ψηφιακή του εκδοχή (DVID) είναι εν μέρη συμβατό με τον απόγονο του, το  HDMI.

Fact:“Οι συσκευές τηλεόρασης και dvd players που υποστηρίζουν DVI, μεταδίδουν κρυπτογραφημένο σήμα μέσω του πρωτοκόλλου HDCP(Highbadwith Digital Content Protection)  για λόγους προστασίας από τη ψηφιακή αντιγραφή.”

HDMI(HighDefinition Multimedia Interface : H Διασύνδεση Πολυμέσων Υψηλής Ευκρίνειας είναι ο διάδοχος του DVI και δημιούργημα μιας ομάδας από κατασκευαστές ηλεκτρονικών μεταξύ άλλων Sony, Toshiba και Sanyo. Σκοπός του είναι να μεταφέρει video ασυμπίεστα και ήχο ασυμπίεστα ή συμπιεσμένα σε οκτώ κανάλια, σε οθόνες υπολογιστών,ψηφιακών τηλεοράσεων ,DVD ή Bluray players και κονσόλες (οι οποίες έχουν και αυτές Bluray players).

Εσείς τι χρησιμοποιείται; Παππού, μπαμπά ή γιο;

Σχόλια

Σχετικά Yogus

Είμαι ο Γιόγκας ο αθρογράφος της καρδιάς σας. Είμαι 23 χρονών και έχω σπουδάσει τεχνικός υπολογιστών. Στον ελεύθερο μου χρόνο είμαι Youtuber και Streamer (και άνεργος). Πίνω freddo cappuccino γλυκό με σοκολάτα και μαρέσουν τα καυτερά. Τέλος θα ήθελα να ευχυθώ παγκόσμια ειρήνη.. ώπα λάθος! Παίζω από μικρός videogames και θα μ’ άρεσε να γνωριστούμε στα comments ή στα social media μου.

Δες επίσης

Nerfs στο Hearthstone

Για άλλη μια φορά η «μαμά» Blizzard αποφάσισε ότι το game είναι unbalanced και προκειμένου …