Our StreamersΜια ακόμη χρονιά ξαναζεσταμένο φαγητό – NBA 2K22 (Past-Gen) Review

Ένα μικρό disclaimer, πριν κάποιος περάσει καν την πρώτη παράγραφο, θέλω να ξεκαθαρίσω πως το συγκεκριμένο review αφορά την έκδοση του NBA 2K22 για το PC/PS4/Xbox One, ή όπως την ονομάζει η Take Two, έκδοση Past-Gen. Το παρόν review, πραγματοποιήθηκε σε PC με την παραχώρηση του τίτλου από την ελληνική αντιπροσωπεία, την CD Media Greece.

Και τώρα που το βγάλαμε αυτό από την μέση, πάμε στην ουσία. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου για PS5/Xbox Series X|S και για PC/PS4/Xbox One/Switch διαχωρισμένο σε δύο εκδόσεις και φέτος, δηλαδή σε Next-Gen και Past-Gen. Και η απογοήτευση των χρηστών, κυρίως του PC, μεγαλώνει και φέτος. Μετά τον περσινό διαχωρισμό, που μέχρι ένα σημείο ήταν λογικός, λόγω του ότι το 2K22 ήταν launch title για τα PS5 και Xbox Series X|S και λόγω της πανδημίας, φέτος δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση λογικός. Οι χρήστες του PC παίρνουν στα χέρια τους ένα όμορφο reskin του 2Κ21 με ανανεωμένα roster και κάποιες απαραίτητες προσθήκες όπως τα play-in που θεσπίστηκαν στο NBA από πέρσι και έλειπαν στον προκάτοχο του παιχνιδιού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λείπουν και πράγματα που άλλες χρονιές τα θεωρούσαμε δεδομένα. Ας τα αναλύσουμε στις παρακάτω παραγράφους λοιπόν.

Ξεκινάω με τα αρνητικά, όχι για να κριτικάρω την Take Two και την ομάδα του 2K, εξάλλου δεν είμαι εμπαθής μαζί της, αλλά για να αναδείξω την απογοήτευση του κόσμου και τον φόβο αρκετών, πως η 2K κινείται σε όλο και πιο θολά νερά κάθε χρόνο. Ωστόσο υπάρχουν και θετικά που δυστυχώς είναι λίγα, αλλά όχι ανύπαρκτα.

Ξεκινάμε με το ίσως πιο δημοφιλές mode του 2K, το MyPlayer ή MyCareer σε πολλές περιπτώσεις. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, φέτος λείπουν πράγματα που άλλες χρονιές τα θεωρούσαμε δεδομένα. Έτσι λείπει η ιστορία πίσω από τον παίχτη που ξεκινάς να φτιάχνεις. Ναι παίζεις στο κολλέγιο, μέχρι να χάσεις στα playoff του κολλεγιακού πρωταθλήματος, ναι υπάρχει ένας προπονητής που σε καθοδηγεί αλλά δεν υπάρχει ούτε μισή αναφορά στο background του ήρωα, τι δυσκολίες έχει περάσει, για ποιο λόγο παίζει μπάσκετ κλπ, κοινωνικά θέματα δηλαδή που άλλες χρονιές είχαν παρουσία στον τίτλο. Κάποιοι ίσως θα πουν καλύτερα, μπάσκετ θέλω να παίξω, όχι να δω σαπουνόπερα. Κάποια στιγμή το μόνο κοινωνικό θέμα που έπιασα να θίγεται είναι η παρουσία των γυναικών στην βιομηχανία του μπάσκετ και πως αυτή είναι πολύ ισχνή. Μόλις μπεις στη λίγκα, η ιστορία συνεχίζεται λίγο ακόμα, με μια κόντρα μεταξύ του προπονητή της ομάδας που σε διάλεξε και του ιδιοκτήτη, αφού ο προπονητής δεν ξετρελαινόταν μαζί σου, αλλά σε έκανε draft ο ιδιοκτήτης.

Μετά από την ολοκλήρωση της «ιστορίας», και βάζω εισαγωγικά γιατί στην next-gen έκδοση υπάρχει κανονικό character arc πίσω από τον πρωταγωνιστή, το μενού του MyPlayer έχει ανανεωθεί πλήρως, έχουν μπει κάποιες νέες λειτουργίες, όπως τα quests, που αφορούν το NBA και τους αγώνες, μέχρι και το ανανεωμένο Neighborhood, που φέτος εξελίσσεται πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο με ότι περιλαμβάνει συνήθως η «γειτονιά».

Συνεχίζουμε με το επόμενο πιο δημοφιλές mode, αυτό του MyLeague. Καμία αλλαγή κι εδώ, καμία εισαγωγή όσων παρουσιάστηκαν στο περσινό MyNBA της next-gen έκδοσης, ούτε έχουμε την είσοδο του MyStaff που παρουσιάστηκε φέτος για την «πλούσια» έκδοση. Μόνη αλλαγή που παρατήρησα είναι η παρουσία του play-in τουρνουά μεταξύ των θέσεων 7-10 όπως γίνεται και στην πραγματικότητα βέβαια και δεν γινόταν να λείπει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όλα τα υπόλοιπα modes που συνοδεύουν παραδοσιακά το MyLeague, όπως MyGM, κανονικές σεζόν είτε στο NBA είτε στο WNBA, παιχνίδι με φίλους online, διαδικτυακό MyLeague κλπ υπάρχουν κανονικά και φέτος.

Το mode του MyTeam που θυμίζει το Ultimate Team του FIFA με τις κάρτες δεν το ακούμπησα καθόλου και δεν ξέρω πλέον ποιος παίζει, από πέρσι το συγκεκριμένο mode έχασε πολλούς χρήστες σταδιακά και πλέον φέτος δεν ξέρω σε ποιον απευθύνεται το συγκεκριμένο mode.

Στα του gameplay, που παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα παιχνίδια, μην γελιόμαστε, έχουμε τα πρώτα ξεκάθαρα θετικά. Είδα ανανεωμένο gameplay σε σχέση με πέρσι, χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται εμφανές σε πρώτη όψη, αλλά υπάρχει εξέλιξη, χωρίς κάπως να μπορώ να την εξηγήσω. Άλλαξε λίγο όψη ο μετρητής του σουτ και θεωρώ πως είναι στα καλύτερα του, μια αναβάθμιση στον περσινό, εξαιρετικό κατά την γνώμη μου, μετρητή. Επίσης με αυτή την νέα του όψη, μου φάνηκε ότι είναι πιο εύκολα τα perfect releases. Επίσης τα γραφικά της λίγκας, όπως τα transitions μεταξύ σκηνών ανανεώθηκαν όπως είναι λογικό. Έχουμε και προσθήκη νέων εκφωνητών, σε λιγότερο σημαντικά ματς, ή εναλλαγή τους στην τριάδα που περιγράφει τους αγώνες και νέα ρεπόρτερ πάγκου μαζί με τον David Aldridge, αντί της Doris Burke. Έγιναν κάποιες ακόμα προσθήκες στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα το dark skin ή light skin, αναλόγως τι αρέσει στον καθένα στα μενού του παιχνιδιού.

Και για να φτάσουμε σιγά σιγά στην κατακλείδα, αφού είμαστε ήδη στις 800+ λέξεις, θα επαναφέρω αυτό που είπα και στην αρχή. Γιατί βρε καλή μου 2K δεν δίνεις και τις δύο εκδόσεις διαθέσιμες σε όποιον θέλει να επιλέξει; Αφού κάνεις που κάνεις την έξτρα δουλειά να δουλέψεις δυο διαφορετικούς τίτλους, γιατί δεν δίνεις το δικαίωμα στους χρήστες του PC, αναλόγως και το σύστημα τους, να επιλέξουν την next-gen έκδοση, η οποία δεν έχει μόνο καλύτερα γραφικά, ray tracing κλπ, αλλά και έξτρα λειτουργίες μέσα στα modes του παιχνιδιού. Που θα «κολλήσει» ένα PC σε σχέση με ένα PS5 πχ στο νέο MyStaff; Ακατανόητες επιλογές δυστυχώς που δείχνουν ότι το κέρδος είναι πιο πάνω από την εμπειρία χρήσης του πελάτη σου. Και οι χρήστες του PC αγοράζουν full price το παιχνίδι, δεν είναι όλοι πειρατές. Ελπίζω πραγματικά του χρόνου να δοθεί μια έκδοση με ray tracing και τα έξτρα καλούδια να μπορούν να κλείσουν στις ρυθμίσεις ή αν δεν γίνεται αυτό, το δικαίωμα ποια έκδοση θα επιλέξουμε να αγοράσουμε. Και δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια οι δικαιολογίες της 2K λιγοστεύουν για αυτές τις ακατανόητες επιλογές που ανέφερα πιο πάνω. Χρειάζεται φυσικά και ανταγωνισμός, κάτι που δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα, γιατί ο εφησυχασμός είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί και φαίνεται πως σε μεγάλο μέρος η ομάδα του 2K έχει εφησυχαστεί.

Βαθμολογία: 7/10

Σχόλια

Σχετικά alexmorak

Είμαι ο AlexMorak και όσον αφορά τα games παίζω “μπαλίτσα” από σχετικά μικρή ηλικία… Διακαής πόθος ακαδημιών μεγάλων ομάδων, όπως της Real και της Arsenal, αλλά τελικά με κέρδισε…… το Football Manager. Τις λίγες ώρες που δεν κάνω υπερατλαντικά ταξίδια για να βρω το νέο wonderkid στο Γ’ τοπικό Βενεζουέλας, ακούω μουσική βλέπω ταινίες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί geek... Μίλα μου για τον Batman και θα σε αγαπήσω αμέσως!

Δες επίσης

Creative Outlier Air V3 Review – Όταν το «Value for Money» χτυπάει ταβάνι!

Πρέπει να το παραδεχτώ, πάντα ήθελα να αγοράσω ασύρματα ακουστικά και αν εξαιρέσουμε τις θεωρίες …