Our StreamersNintendo Switch OLED model: To Review

Υπήρξε μια στιγμή, μέσα στο ήδη έντονο 2021, που το internet έβραζε ασταμάτητα με φήμες για Switch Pro ή για τον πιθανό αντικαταστάτη της υβριδικής κονσόλας της Nintendo. Μέχρι που η ίδια η εταιρία, στις 6 Ιουνίου 2021, ανακοίνωσε το Nintendo Switch OLED Model, βάζοντας ένα τέλος στον χορό της φημολογίας.

Το νεότερο μοντέλο του αγαπημένου μας Nintendo Switch είναι επιτέλους στα χέρια μας και ήρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση στο τι μέρος του λόγου είναι το Nintendo Switch OLED Model.

Προτού προχωρήσουμε στο διεξοδικό ξεκοκάλισμα της κονσόλας, να αναφέρουμε πως η μονάδα παραχωρήθηκε στο GameLab από την CD Media, που είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των προϊόντων της Nintendo στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε θερμά. Παρ’ όλα αυτά, να τονίσουμε πως οι γνώμες και οι απόψεις αυτού του review είναι αποκλειστικά του γράφοντα.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στο αναλυτικό review.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο Nintendo Switch OLED Model είναι η οθόνη του. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία εξ’ άλλου. Η αρχική οθόνη που βρισκόταν στο Nintendo Switch είχε δεχτεί μια μικρή αναβάθμιση το 2019 με το ενδιάμεσο Version 2. Η εν λόγω αναβάθμιση ήταν σχεδόν αμελητέα, μιας που στόχευε περισσότερο σε βελτίωση της παραγωγής και της ενεργειακής απόδοσης του SoC, με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση μπαταρίας και την καλύτερη θερμική συμπεριφορά του επεξεργαστή και της μνήμης.

Όμως, αυτή την φορά έχουμε μια εντελώς διαφορετική οθόνη. Την θέση της οθόνης LCD των 6.2 ιντσών παίρνει μια πανέμορφη και μεγαλύτερη OLED, 7 ιντσών. Το OLED Model έχει τις ίδιες διαστάσεις με τις παλαιότερες εκδόσεις, που σημαίνει πως το νέο μοντέλο έχει μικρότερα περιθώρια γύρω από την οθόνη, ενώ η ανάλυση παραμένει η ίδια (1280×720). Η φωτεινότητα δεν έχει μεγάλη διαφορά, όμως η OLED οθόνη φαίνεται πολύ πιο φωτεινή και καθαρή από την κλασσική LCD, λόγω της τεράστιας αντίθεσης και των φανταχτερών χρωμάτων της.

Η απόκριση είναι επίσης πολύ καλύτερη. Το panel εξακολουθεί να δουλεύει στα 60hz, εν τούτοις έχει πολύ πιο γρήγορη απόκριση GtG (grey to gray) μειώνοντας τις σκιές και κάνοντας την κίνηση των παιχνιδιών να μοιάζει πολύ πιο καθαρή. Το Mario Kart 8 Deluxe, το Super Smash Bros. Ultimate και Bayonetta 2 είναι κάποια από τα παιχνίδια που είναι χάρμα οφθαλμών να τα βλέπει κάποιος εν κινήσει, μιας που προσφέρουν σταθερά 60 fps και υπάρχει άφθονη δράση και εναλλαγές χρωμάτων επί της οθόνης.

Όσοι παίζουν περισσότερο σε portable mode είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο. Η οθόνη είναι χάρμα οφθαλμών. Είναι μεγαλύτερη, με καλύτερη χρωματική απόδοση, φωτεινότητα και απόκριση.

Ποιες είναι όμως οι άλλες αλλαγές, εκτός της οθόνης;

Εσωτερικά, το Nintendo Switch OLED Model έχει 64GB εσωτερικής μνήμης για παιχνίδια, save files και φωτογραφίες. Είναι δηλαδή διπλάσιος από το προηγούμενο μοντέλο. Κατά τα άλλα, είναι ακριβώς η ίδια κονσόλα. Οπότε η απόδοση στα παιχνίδια δεν έχει καμία απολύτως διαφορά.

Το καταραμένο stand επιτέλους έδωσε την θέση του σε μια καλύτερη εκδοχή. Το αρχικό stand του Nintendo Switch ήταν ξεκάθαρα μια ιδέα που ενσωματώθηκε τελευταία στιγμή πριν κυκλοφορήσει. Ήταν μικρό, τοποθετημένο σε λάθος σημείο και είναι πραγματικά τρομακτικό να σκεφτεί κάποιος πόσες κονσόλες κατέληξαν στο service πέφτοντας από τραπέζια και πάγκους με την παραμικρή δόνηση. Πλέον το stand θυμίζει αυτό που βρίσκεται σε υπολογιστές και tablets Surface της Microsoft. Στηρίζει την κονσόλα σε όλο το μήκος της, ενώ επιτρέπει την τοποθέτησή της σε τρείς διαφορετικές γωνίες για μεγαλύτερη άνεση.

Οι επόμενες αλλαγές είναι πολύ μικρότερες, όπως η αλλαγή θέσης της υποδοχής Micro SD, καλύτερα ηχεία, αλλά και μικροαλλαγές στο σχήμα των πλήκτρων έντασης και power, με το τελευταίο να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

Στρέφοντας την προσοχή στο dock, το πρώτο πράγμα που είναι ξεκάθαρο πως σκέφτηκαν λίγο παραπάνω αυτήν την φορά, είναι πως αυτό το μαραφέτι θα φιγουράρει σε σαλόνια και υπνοδωμάτια – πιθανότατα σε κοινή θέα – και το σχεδίασαν ώστε να είναι λίγο πιο όμορφο, με καμπυλωτό φινίρισμα, πιο ματ υφή και πλέον διατίθεται και σε λευκό χρώμα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο dock εντοπίζεται στο γεγονός πως η USB θύρα που βρισκόταν στο πίσω μέρος, μαζί με τις θύρες HDMI και USB-C της τροφοδοσίας, αντικαταστάθηκε με μια υποδοχή ενσύρματης δικτύωσης LAN.

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι καινούριο, μιας που το Nintendo Switch ανέκαθεν υποστήριζε ενσύρματη δικτύωση στο dock, απλά χρειαζόταν ο κατάλληλος μετατροπέας από USB σε LAN. Κατά τα άλλα, η βάση έχει τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες. Τόσο, που όλα τα μοντέλα Switch μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλες τις βάσεις και να λειτουργεί ακόμη και το LAN.

Η ζωή της μπαταρίας είναι σχεδόν η ίδια με το Nintendo Switch V2. Κοντά στις 4.5 με 9 ώρες, ανάλογα το παιχνίδι, την φωτεινότητα κλπ. Η μπαταρία είναι στα 4310 mAh, ίδια με το προηγούμενο μοντέλο και η λιγότερο ενεργοβόρα τεχνολογία της οθόνης εξισορροπείται με το μεγαλύτερο μέγεθος της, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να παραμείνει η ίδια.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζουμί αυτής της κριτικής: Σε ποιόν απευθύνεται όμως το νέο Nintendo Switch OLED Model;

Δεδομένου της νέας εντυπωσιακότατης οθόνης, το OLED Model είναι μια αναβάθμιση για όσους λατρεύουν να παίζουν σε portable mode. Μερικά παιχνίδια ίσως εμφανίσουν λεπτομέρειες που δεν ήταν εύκολα παρατηρήσιμες στις οθόνες των προηγούμενων μοντέλων, λόγω της πολύ καλύτερης χρωματικής απόδοσης. Να σημειωθεί πως επιτέλους το Nintendo Switch αποκτά μια οθόνη που μπορεί να σταθεί επάξια σε κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, οπότε όσοι θέλουν να εισέλθουν στον μαγικό κόσμο της Nintendo, αλλά τους χαλούσε η μέτρια οθόνη, τώρα μπορούν να το κάνουν άφοβα.

Όσοι έχουν το Version 1 και θέλουν να το αναβαθμίσουν, είναι επίσης φανταστική ευκαιρία να το κάνουν αγοράζοντας το νεότερο μοντέλο.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που παίζουν κυρίως στην τηλεόραση. Ναι, η ενσύρματη δικτύωση είναι μια πολύ καλή προσθήκη, παρ’ όλο που είναι απλά ένας εσωτερικός προσαρμογέας USB σε LAN. Δεδομένου όμως πως το εσωτερικό της συσκευής είναι ακριβώς το ίδιο με το Version 2, δεν υπάρχουν βελτιώσεις σε γραφικά, ανάλυση ή FPS.

Οπότε, όσοι παίζουν στο σπίτι τους, στην τηλεόρασή τους, δεν έχουν κάποιο άμεσο όφελος από την συσκευή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Nintendo Switch OLED Model βελτίωσε μια ήδη εξαιρετική συσκευή με καλύτερη οθόνη, καλύτερο σταντ, βελτιωμένο dock και μικρές πινελιές που την κάνουν ακόμα πιο premium.

Αν έχετε στον νου σας την αγορά ενός Nintendo Switch αυτά τα Χριστούγεννα, η επιλογή του Μοντέλου OLED είναι απλά μονόδρομος.

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί σε λίγες μέρες έρχεται και το αντίστοιχο review και με την μορφή βίντεο.

Σχόλια

About Marios Drakopoulos

O Μάριος Δρακόπουλος (Γνωστός ως Retro Mario ή Marioland) είναι μια ειδική περίπτωση που χρήζει ειδικής μεταχείρισης. (Μην του λέτε όχι, δώστε του αρκετό φαγητό και ένα Game Boy.) Πρόκειται για τον άνθρωπο που ειδικεύεται στα ρετρό video games, έχει μια τεράστια αγάπη στο να συλλέγει οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία του gaming και να μαθαίνει γι’ αυτό την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτός είναι ο λόγος που θα τον δείτε να ασχολείται με την Nintendo στο GameLab. Φανατικός των κλασικών παιχνιδιών της Nintendo (μέχρι ψύχωσης) και με πολυετή πείρα στο game reviewing μεγάλης γκάμας παιχνιδιών, ο θείος-ρέτρο θα είναι ο ξεναγός των αναγνωστών μας στον υπέροχο κόσμο της σύγχρονης Nintendo: Εκεί που το καινούριο συναντά την νοσταλγία και η νέα τεχνολογία συναντά το κλασσικό gaming! Θα τον βρείτε στο κανάλι του στο Youtube στο Instagram και φυσικά, συχνά πυκνά να κάνει stream στο Twitch κανάλι του GameLab!

Check Also

Destiny Draw! – Yu-Gi-Oh! Master Duel Fusion Festival Special!

Επιστρέψαμε λοιπόν και μετά το καινούριο patch, έχουμε και νέο event. Αυτήν την φορά το …