Our StreamersReturn to Monkey Island – PC Review

Το δικό μου πρώτο πειρατικό ταξίδι, ήταν το τελευταίο του Guybrush Threepwood!

Η επιστροφή της ιστορικής σειράς παιχνιδιών Monkey Island είναι γεγονός. Δεν είμαι οικείος με την συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών, καθώς όταν κυκλοφόρησε το πρώτο, δεν υπήρχα ούτε σαν ιδέα, αφού κυκλοφόρησε το 1990 και σε επόμενες κυκλοφορίες ήμουν μικρός οπότε δεν είχα καμία επαφή με gaming.

Ο Ron Gilbert δημιουργός της σειράς, αποφάσισε να δώσει ένα οριστικό τέλος στην ιστορία και έτσι ανακοίνωσε το Return to Monkey Island. Η αλήθεια είναι πως ο δημιουργός δέχτηκε πολλά αρνητικά σχόλια, υβριστικά μηνύματα, ακόμα και απειλές για το εικαστικό κομμάτι του παιχνιδιού, το οποίο θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Το παιχνίδι ξεκινάει με τον Boybrush Threepwood, γιο του Guybrush Threepwood, πρωταγωνιστή των προηγούμενων παιχνιδιών, να παίζει με τους φίλους του στο πάρκο. Εκεί βρίσκουν τον πατέρα του και εκείνος ξεκινά να αφηγείται το πως γύρισε στο Monkey Island και βρήκε τελικά ποιο είναι το μυστικό του. Ουσιαστικά βλέπουμε τι ακολούθησε μετά το τέλος του Monkey Island 2 του 1991.

Το Return to Monkey Island δεν ξεφεύγει ως προς το gameplay από τους προγόνους του. Παραμένει ένα point & click παιχνίδι, με έξυπνα puzzles, τα οποία δεν έχουν πάντα μια προφανής λύση. Στο παιχνίδι έχει προστεθεί και ένα βιβλίο το οποίο σου δίνει tips σε περίπτωση που κολλήσεις κάπου, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά και ένα to-do list για να ξέρει ο παίχτης τι έχει να κάνει.

Επίσης, υπάρχουν κάποια hotspots, τα οποία βοηθούν τον παίχτη και του δείχνουν με ποια αντικείμενα μπορούν να κάνουν interact, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνει κλικ ότι υπάρχει μπροστά του για να βρει μια λύση ή ένα αντικείμενο.

Υπάρχουν αρκετές περιοχές που μπορεί να εξερευνήσει κάποιος, αλλά στις περισσότερες ένιωσα πως είχα λίγα πράγματα να κάνω. Κάθε χαρακτήρας με τον οποίο μπορείς να κάνεις interact, έχει κανονικό voice acting και μου έκανε εντύπωση καθώς έχει γίνει φανταστική δουλειά και έχουν ηχογραφηθεί όλοι οι διάλογοι στο παιχνίδι και πιστέψτε με είναι πολλοί. Έτσι, κάθε χαρακτήρας έχει την δική του προσωπικότητα, η οποία ταιριάζει γάντι στο όλο κλίμα του παιχνιδιού.

Ακλόνητο μένει το χιούμορ του παιχνιδιού, τις περισσότερες φορές έξυπνο, άλλες σπάει τον τέταρτο τοίχο, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Με λίγα λόγια το gameplay είναι ευχάριστο για βετεράνους αλλά και για έναν νέο παίχτη.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός και η μουσική είναι top, υπάρχουν κάποια κομμάτια από τα προηγούμενα παιχνίδια μιξαρισμένα, αλλά και νέα μουσική, η οποία φτιάχνει την ατμόσφαιρα και ταιριάζει γάντι με το παιχνίδι και την πειρατική αισθητική του.

Ο Ron Gilbert, όταν ξεκίνησε να δέχεται απειλές και ύβρης για το εικαστικό του παιχνιδιού, δήλωσε πως στεναχωρήθηκε πολύ, όχι μόνο για τα άσχημα σχόλια, αλλά για το ότι ο κόσμος δεν σέβεται ότι έτσι ονειρεύτηκε εκείνος το παιχνίδι, αυτό ήταν το όραμα του.

Τα χρόνια έχουν περάσει και ο Gilbert αποφάσισε να κάνει τα γραφικά πιο καρτουνίστικα και όχι pixelated. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τα λάτρεψα. Το παιχνίδι είναι γεμάτο χρώμα και το μάτι έχει συνέχεια κάτι να παρατηρεί, με τους χαρακτήρες να έχουν περισσότερες εκφράσεις από ποτέ. Εικαστικά το παιχνίδι είναι άριστο! Η συγκεκριμένη επιλογή γραφικών, έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθούν μικρά animations αλλά και cutscenes, τα οποία δίνουν χαρακτήρα στο παιχνίδι και διαφέρει από τα προηγούμενα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Πιστεύω πως το παιχνίδι είναι ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στους fans της σειράς, αφού στο τέλος αποκαλύπτεται το μυστικό του Monkey Island, κάτι που οι fans ζητάνε χρόνια να μάθουν από τον Gilbert. Φαίνεται πως η ομάδα ανάπτυξης δούλεψε με αγάπη πάνω σε αυτό και ήθελε να δώσει κάτι το οποίο θα μείνει στον κόσμο και δεν θα είναι απλά μια ξεπέτα.

Μπορεί το Return to Monkey Island να είναι το τελευταίο ταξίδι του Guybrush Threepwood, όπως και το τελευταίο ταξίδι του Ron Gilbert, για εμένα όμως είναι ένα νέο ταξίδι, μια αρχή για να εξερευνήσω μια νέα ιστορία, για ένα αγόρι που είχε όνειρο να γίνει ο πιο γνωστός πειρατής στην Καραϊβική!

Βαθμολογία: 9/10

Διαβάστε ακόμη:

Temtem – PC Review

Spider-Man – PC Review

Σχόλια

About Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

"Your friendly neighborhood" όπως θα έλεγε και ο Spidey. Συλλέγω comics (ειδικά αν πρόκειται για Spider-Man και Batman). Μέγας κονσολακιας αν και μπήκα στα σκοτεινά μονοπάτια του PC gaming λόγω δουλειάς. Επίσης λατρεύω τα card games με πρώτο και καλύτερο το Yu-Gi-Oh!

Check Also

Ανασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά …