Our StreamersΣτοιχήματα και στημένα παιχνίδια

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τα πιο ενδιαφέροντα σκάνδαλα που έχουμε μέχρι και σήμερα ξεσκεπάσει όσον αφορά τα e sports. Ένα από αυτά ήταν το στήσιμο παιχνιδιών για  την αποκόμιση κερδών από τα στοιχήματα. Το πολύ νεαρό Esports Integrity Coalition που δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό την αποκάλυψη και αποτροπή στημένων παιχνιδιών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του για τους παρακάτω λόγους.

Αρχικά μόλις το 4 τις εκατό των πονταρισμάτων που αφορούν τα e sports είναι νόμιμα ενώ πρόκειται για μια “βιομηχανία” δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γεγονός αυτό καθιστά την έρευνα για το ποια από τα παιχνίδια είναι στημένα πολύ δυσκολότερη καθώς δε γνωρίζουμε ούτε καν σε ποια παιχνίδια γίνονται πονταρίσματα.

Παράλληλα, ενώ στα κλασικά αθλήματα υπάρχει μια “ιστορία”, ένα μεγάλο μέγεθος αποδόσεων και κατορθωμάτων, στα e sports λόγω του νεαρού της ύπαρξης τους αλλά και του πλήθους καινούργιων παιχνιδιών που βγαίνουν στην αγορά και εισάγονται στα e sports κάθε χρόνο, οι επιδόσεις των παικτών δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Επομένως μια χειρότερη επίδοση κάποιου παίκτη ή μιας ομάδας δε σημαίνει απαραίτητα ότι εν γνώση τους επιδιώκουν να χάσουν το παιχνίδι.

Οι ικανότητες των αθλητών είναι συχνά τόσο υψηλότερες από αυτές του κοινού τους αλλά και των οργανώσεων που οφείλουν να τους ελέγχουν, γνωρίζουν όλα τα mechanics και πολύ συχνά ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται, για παράδειγμα ο αντίπαλος τους πριν τον δουν. Όλα αυτά ένας έμπειρος παίκτης μπορεί να τα εκμεταλλευτεί έτσι ώστε να χάσει το παιχνίδι χωρίς να τον καταλάβει κανείς Ουσιαστικά δεν θα παίζει χάλια απλά θα καθυστερεί για κλάσματα δευτερολέπτου τις αντιδράσεις του δίνοντας στον αντίπαλο την ευκαιρία να νικήσει.

Άλλο ένα γεγονός  που επηρεάζει τον τζόγο στα e sports είναι ότι συχνά, κυρίως στην ανατολική Ασία, οι διοργανωτές αυτών των παράνομων στοιχημάτων είναι εγκληματικές οργανώσεις. Κάποιες φορές οι παίκτες μπορεί να φοβηθούν ακόμα και για την ζωή τους αν δε συμμετέχουν στο στήσιμο του παιχνιδιού. Φοβούνται να μην κάνουν αυτό που τους ζητείται πόσο μάλλον να καταγγείλουν τους υπεύθυνους στις αρμόδιες αρχές. Σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσω τους παίκτες από τις ευθύνες των πράξεων τους αλλά σίγουρα το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ελαφρυντικό.

Τέλος η έλλειψη παρόμοιων οργανώσεων με την  Esports Integrity Coalition αλλά και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει η ίδια επιτρέπουν στα παράνομα στοιχήματα και τα στημένα παιχνίδια να εξουσιάζουν τον υπέροχο κόσμο του gaming.

 

Σχόλια

About Grumpykota

Όταν δεν κοιμάται βλέπει netflix, και όταν δε βλέπει netflix, προσπαθεί να φτάσει legend στο hearthstone. Στον ελεύθερό της χρόνο σπουδάζει πληροφορική. Γνωστή και ως “κότα”.

Check Also

RoboCop: Rogue City – PC Review

Όπως όλοι γνωρίζετε, μέσα από τα πολλά review μου που έχετε διαβάσει, είμαι μεγάλος fan …