Our StreamersTemtem – PC Review

Το Temtem είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που έχουν εμπνευστεί από κάτι μεγάλο και το κάνουν καλά, ίσως και καλύτερα. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2020 μόνο σε PC μέσω Steam και Humble Store, καθώς η Crema είναι η ομάδα ανάπτυξης του και η Humble Games, η εκδότρια εταιρεία.

Με το που ανοίξει κάποιος το παιχνίδι, θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα Pokémon clone game. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κακό! Όπως λέω και παραπάνω, μπορεί το παιχνίδι να είναι και καλύτερο από τα Pokémon games που υπάρχουν. Γιατί αυτό; Πάμε να δούμε.

Ξεκινώντας, η πλοκή θα σας φανεί πολύ οικεία. Ο πρωταγωνιστής είμαστε εμείς, με τον χαρακτήρα να έχει ένα τυπικό character customization, το οποίο όμως κάνει κάθε παίχτη μοναδικό. Ο πρωταγωνιστής λοιπόν φεύγει από το σπίτι του και ξεκινάει μια περιπέτεια στο Airborne Archipelago. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, πολεμάμε dojo masters, τους αντίστοιχους gym leaders αλλά και μια clan με όνομα Clan Belsoto.

Temtem

Πέρα από την ιστορία, η οποία είναι μια τυπική ιστορία Pokémon παιχνιδιού, το Temtem κάνει κάποια πράγματα καλυτερα από τον «πνευματικό του πατέρα». Συγκεκριμένα, υπάρχουν δυσκολότερες μάχες, ένα πιο tactical battle system, μια πολύ ωραία online εμπειρία και ένα γεμάτο endgame τώρα που βγήκε και από early access.

Βλέποντας τις μάχες, παρατήρησα ότι δεν υπάρχει 1v1 μάχη, δηλαδή ένα Temtem εναντίον άλλου. Το στάνταρ στο παιχνίδι είναι μόνο 2v2 μάχες μεταξύ των Temtems. Μπορεί να μην σας φαίνεται σαν μια μεγάλη διαφορά, αλλά στο παιχνίδι υπάρχουν κινήσεις οι οποίες κάνουν buff το δεύτερο Temtem σου, το οποίο λόγω του buff και του type advantage (ναι υπάρχει κανονικά και στο Temtem), μπορεί να κάνει τρομακτική ζημιά στον αντίπαλο και ανοίγει δρόμο σε νέες στρατηγικές.

Εμβαθύνοντας στο combat system, κάθε Temtem έχει μια μπάρα με stamina, η οποία μεγαλώνει με κάθε level up. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κινήσεις, οι οποίες καταναλώνουν συγκεκριμένο stamina. Αν μια κίνηση είναι πιο δυνατή από τις άλλες, τότε καταναλώνει και περισσότερο stamina από άλλες. Αυτό κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο δύσκολο, αφού πρέπει να διαχειριστείς τους «πόρους» καλύτερα και δεν πρέπει να spam-άρεις μια κίνηση συνεχώς.

Temtem

Η δυσκολία όπως είπα είναι αυξημένη. Όχι σε όλο το παιχνίδι, αλλά σε στιγμές κλειδιά όπως τα Dojos τα οποία ως προς την δυσκολία τους, θυμίζουν κάποια ROM hacks, του στυλ Storm Silver και Sacred Gold ή σαν το PokeMMO. Οι Dojo Masters συγκεκριμένα, έχουν δυνατές ομάδες και υπάρχει δυνατότητα να τους αντιμετωπίσετε ξανά με δυσκολότερες ομάδες και να κερδίσετε κάποια rewards κάθε εβδομάδα.

Οι μάχες με τους Dojo Masters δεν είναι το μόνο endgame content. Competitive μάχες με άλλους παίχτες που κινούνται στον χάρτη μαζί με εσάς, ένα νέο νησί για εξερεύνηση, ακόμα και ένα roguelite tower, όπως το Battle Frontier του Pokémon Emerald. Γενικά υπάρχει πάρα πολύ replay ability και το παιχνίδι μένει φρέσκο.

Εκτός του main storyline, το Temtem προσφέρει πάρα πολλά side quests, τα οποία μπορεί ο παίχτης να κάνει track, αφού το παιχνίδι έχει quest tracker και βοηθάει με το map να ολοκληρώσετε κάθε ένα από αυτά με ευκολία. Κάτι που δεν ανέφερα παραπάνω, είναι πως τα Temtem πιάνονται με τον ίδιο τρόπο που πιάνεις και Pokémon, αλλά αντί για Pokeballs υπάρχουν Temcards.

Temtem

Το παιχνίδι είναι όμορφο σε όλους τους τομείς. Είτε το γρασίδι, είτε τα σπίτια και οι πόλεις, το νερό και τα Temtem εννοείται, είναι όλα προσεγμένα και φαίνεται ότι έχει πέσει δουλειά, δηλώνοντας έτσι πως το παιχνίδι δεν είναι απλά μια κόπια των Pokémon παιχνιδιών.

Η εταιρεία είχε ρωτηθεί αν θα στηριχθεί το παιχνίδι παραπάνω. Η απάντηση ήταν αρνητική και η Crema δήλωσε πως αυτά που έρχονται είναι ένα τελευταίο mythical, ένα Arcade Bar και το Nuzlocke mode, ένα mode το οποίο ζητάνε χρόνια οι Pokémon παίχτες αλλά δεν παίρνουν. Ένα αρνητικό που έχω να σχολιάσω, είναι ένα Battle Pass που έχει το παιχνίδι. Οκ καταλαβαίνω ότι είναι της μόδας και υπάρχει η κλασική καραμέλα του «Δεν είναι paywall, έχει μόνο skins, καπέλα, ρούχα κλπ. για τον χαρακτήρα».

Συγγνώμη αλλά εδώ θα διαφωνήσω, όταν ένα παιχνίδι έχει 45€, για ποιο λόγο να βάλεις μέσα ένα battle pass επί πληρωμή και να μην το έχεις όλο free και να προσθέτεις missions τα οποία σιγά σιγά θα σου δίνουν rewards; Το γιατί γίνεται το ξέρουμε όλοι, απλά για εμένα είναι μεγάλο foul.

Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι το παιχνίδι είναι πάρα πολύ καλό και στέκεται επάξια δίπλα σε οποιοδήποτέ Pokémon παιχνίδι εκεί έξω, τουλάχιστον στα μάτια μου. Αν θέλετε ένα Pokémon clone στο PC, τότε το Temtem είναι ότι πρέπει για να περνάτε χαλαρά τον χρόνο σας!

Βαθμολογία: 8/10

Σχόλια

About Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

"Your friendly neighborhood" όπως θα έλεγε και ο Spidey. Συλλέγω comics (ειδικά αν πρόκειται για Spider-Man και Batman). Μέγας κονσολακιας αν και μπήκα στα σκοτεινά μονοπάτια του PC gaming λόγο δουλειάς. Επίσης λατρεύω τα card games με πρώτο και καλύτερο το Yu-Gi-Oh!

Check Also

Call Of Duty: Modern Warfare ΙΙ THUMB

Call Of Duty: Modern Warfare ΙΙ – PC Beta Review

Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές Αν και είμαι μεγάλος fan των FPS παιχνιδιών, τα …