Our StreamersThe Quarry – PC Review

Το The Quarry είναι ο φόρος τιμής που αξίζει το Classic Horror

Άλλο ένα παιχνίδι της Supermassive, άλλη μια horror ιστορία με πολλές επιλογές και πολλές απώλειες. Ύστερα από το Until Dawn και τη σειρά The Dark Pictures Anthology, η εταιρία συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά με το The Quarry, το νέο της παιχνίδι, με τη φιλοδοξία να φτάσει το μεγαλείο του πρώτου της παιχνιδιού που αποτελεί ένα εκ των καλύτερων στο PS4, αλλά και γενικά στο είδος του horror. Και κάνει σίγουρα πολύ καλή δουλειά. Το ζήτημα όμως είναι αν αρκεί.

Καλοκαιρινές Διακοπές…. Τέλος

Το The Quarry αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη horror περιπέτεια της Supermassive Games μιας και η διάρκειά του φτάνει τις 10 ώρες περίπου. Επίσης, οι παλαιότεροι gamers έχετε έναν παραπάνω λόγο να του ρίξετε μια ματιά, μιας και αποτελεί φόρο τιμής στις horror ταινίες των 80’s και 90’s με αρκετά easter eggs και references, όπως το Friday the 13th, το Evil Dead ακόμη και το ίδιο το Until Dawn. Το παιχνίδι αποτελεί μια κλασική καλοκαιρινή Χολιγουντιανή horror ιστορία σε μια πανέμορφη κατασκήνωση δίπλα σε μια λίμνη και ένα δάσος, τα οποία χρωματίζονται από τον ήλιο που δύει ενώ το βράδυ το σκοτάδι απλώνεται και ο τρόμος κυριαρχεί.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του Hackett’s Quarry την τελευταία μέρα του καλοκαιριού, με όλα τα παιδιά να φεύγουν και τους ομαδάρχες να ετοιμάζονται να τα ακολουθήσουν. Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να στραβώνουν, όταν το βαν που θα τους μετέφερε χαλάει και αναγκάζονται να περάσουν άλλο ένα βράδυ στην κατασκήνωση.

Αρχικά βλέπουμε τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης Chris Hackett, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός David Arquette, να τους ξεκαθαρίζει πως πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι μέσα και σε καμία περίπτωση να μη βγουν έξω όλο το βράδυ. Και αυτοί φυσικά ως κλασικοί έφηβοι σε horror παιχνίδι-ταινία τι κάνουν; Τον ακούν και κλείνονται μέσα για όλο το βράδυ μέχρι που ξημερώνει και όλα πάνε καλά. Όχι εντάξει πλάκα κάνω. Όχι μόνο τον παρακούνε και δεν κάθονται μέσα, αλλά οργανώνουν ένα αποχαιρετιστήριο βραδινό πάρτι γύρω από τη φωτιά δίπλα στη λίμνη της κατασκήνωσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και οι πρωταγωνιστές είναι αρκετά κλασικές φιγούρες χαρακτήρων στα horror παιχνίδια-ταινίες, το character development και οι ερμηνείες στέκονται πολύ δυνατά. Όλοι έχουν το δικό τους backstory, όπως τις βλέψεις τους για το μέλλον ως νέοι που θα αρχίσουν σύντομα τις σπουδές τους, αλλά και το ερωτικό τους ενδιαφέρον απέναντι σε κάποιο μέλος της ομάδας. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι, δένεστε όλο και περισσότερο με τον καθένα, με αποτέλεσμα ο θάνατος τους να σας βαραίνει κάθε φορά και συνήθως όλοι έχουν προλάβει να παρουσιαστούν αρκετά ώστε να σας ενδιαφέρουν (ή να τους αντιπαθήσετε και να το ευχαριστηθείτε λίγο και αυτό μέσα στη ζωή είναι).

Επιπλέον, όλοι οι ηθοποιοί του παιχνιδιού έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και μάλιστα σχεδόν όλοι έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχη δουλειά στο παρελθόν. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι όπως είπαμε ο David Arquette από το Scream, ο Justice Smith από το Detective Pikachu, o Miles Robbins από το Halloween του 2018, ο Lance Henriksen από τα Alliens, ο Ted Raimi από το Evil Dead και πολλοί άλλοι. Όλοι τους αποτελούν καταξιωμένους επαγγελματίες και η χημεία τους φαίνεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ένα παιχνίδι που περισσότερο θυμίζει ταινία… και αυτό δεν είναι κακό

Σίγουρα αν έχετε παίξει έστω και ένα παιχνίδι της Supermassive Games, τότε θα γνωρίζετε πως λειτουργεί το The Quarry. Για όσους δε γνωρίζετε, θα εξηγήσω στα γρήγορα. Στην ουσία, το παιχνίδι αποτελείται από πολλά cinematics και cutscenes όπου καλείστε να λαμβάνετε συχνά αποφάσεις σχετικά με το τί θέλετε να πει ή να κάνει ο χαρακτήρας σας, να συμμετέχετε σε quick time events και να περιηγείστε στους χώρους βρίσκοντας διάφορα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν καθώς προχωράτε στην ιστορία.

Και εδώ είναι που το The Quarry φαίνεται να ξεφεύγει λίγο από τη κλασική συνταγή, όχι επειδή προσφέρει κάτι καινούριο αλλά επειδή αλλάζει τις αναλογίες. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι φαίνεται πως βασίζεται κυρίως στις επιλογές που καλείστε να κάνετε προσφέροντας ακόμη περισσότερα cinematics, παρά στα quick time events.

Στην ουσία, η εξέλιξη της ιστορίας και οι θάνατοι των χαρακτήρων σας, βασίζονται περισσότερο στις επιλογές που θα κάνετε, παρά στο λάθος πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχουν φυσικά και ορισμένα ακόμη mechanics και εδώ αλλά δυστυχώς το παιχνίδι δεν προσφέρει κάτι το καινούριο. Φυσικά, η συνταγή που ξεκίνησε από το Until Dawn ήταν πολύ επιτυχημένη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οπότε δε ζητάω διορθώσεις, αλλά έστω μικρές αλλαγές και προσθήκες όπου θα δώσουν έναν αέρα ανανέωσης στα παιχνίδια της εταιρίας. Κάτι που δυστυχώς δεν είδα ιδιαίτερα.

Για να εμβαθύνουμε λίγο στο gameplay του παιχνιδιού, θα κληθείτε να εξερευνήσετε αρκετές περιοχές με σχετικά αργό βηματισμό και με μια κάμερα που δημιουργεί μια μικρή αίσθηση κλειστοφοβίας και περιορισμού. Σε αυτή την εξερεύνηση, η βασική δουλειά σας είναι να βρείτε ορισμένα αντικείμενα, όπως τα tarot τα οποία στην ουσία λειτουργούν σαν τα totem στο Until Dawn. Κάθε ένα σας προσφέρει μια συμβουλή και ένα γρήγορο βίντεο δευτερολέπτων ενός μελλοντικού κινδύνου ή μιας δύσκολης απόφασης ώστε να σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να επιβιώσετε τη νύχτα. Συγκριτικά με το Until Dawn, τα tarot είναι πολύ λιγότερα και όχι το ίδιο βοηθητικά πάντα. Προσωπικά, αυτό δεν είναι κάτι που θεωρώ κακό μιας και οι επιλογές και η επιβίωση των χαρακτήρων καθίστανται λίγο πιο δύσκολες. Μιας και τα quick time events είναι ιδιαίτερα εύκολα, τουλάχιστον με τα tarot θα χρειαστεί να αμφιταλαντευτείτε λίγο.

Παράλληλα με τα tarot, υπάρχουν και τα clues τα οποία είναι επίσης διασκορπισμένα στο Hacket’s Quarry. Όσον αφορά αυτά, δε θα αποκαλύψω ποιος είναι ο λόγος που τα αναζητείται αλλά θα σας συμβούλευα να βρείτε όσο περισσότερα μπορείτε.

Επιπλέον, το co-op κομμάτι βρίσκεται ξανά εδώ ώστε να μπορείτε να παίξετε το The Quarry μαζί με τους φίλους σας. Απλά διαλέξτε τους χαρακτήρες που θέλετε και ετοιμαστείτε να απολαύσετε μαζί την εμπειρία του παιχνιδιού. Ή να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο για τις λάθος επιλογές, εξίσου απολαυστικό. Όσον αφορά το online, θα πρέπει να κάνετε ακόμη λίγη υπομονή μέχρι τον Ιούλιο καθώς δεν κυκλοφόρησε μαζί με το παιχνίδι.

Τέλος, το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε στο The Quarry είναι το Movie Mode το οποίο κάνει ακριβώς αυτό που λέει. Σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε το παιχνίδι ως μια ταινία την οποία μπορείτε να πειράξετε λίγο πριν ξεκινήσει επιλέγοντας αν θέλετε να δείτε ένα walkthrough όπου ζουν ή πεθαίνουν όλοι, ακόμη και να ρυθμίσετε ορισμένες συμπεριφορές των χαρακτήρων και να δείτε πως θα αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους αλλά και με τις δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι καλός αλλά λείπει η κλιμάκωση

Προφανώς σε ένα 10ωρο horror παιχνίδι όπως το The Quarry, κατά τη διάρκεια της ιστορίας σας δίνονται όλο και περισσότερα στοιχεία και αποκαλύψεις ώστε να καταλάβετε τι στο καλό συμβαίνει στο Hacket’s Quarry. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρώ πως το τέλος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, μιας και το μυστήριο που κάλυπτε το παιχνίδι έως τότε φανερώνεται και φαίνεται κατά πόσο είχε νόημα η προσπάθειά σας.

Η ιστορία του The Quarry είναι καλή, τα μυστικά του ξεδιπλώνονται με σωστό ρυθμό και οι αποκαλύψεις σας κρατάνε στο παιχνίδι ώστε να συνεχίσετε να παίζετε. Το βασικό μου παράπονο όμως γενικότερα είναι το πως αυτό κλείνει. Δυστυχώς, δε μπορώ να πω πολλά πράγματα μιας και σε ένα παιχνίδι σαν το The Quarry τα πάντα μπορούν να θεωρηθούν spoilers. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι πως ενώ η ιστορία δεν έχει κενά και ξεδιπλώνεται καλά και αφού έχετε παίξει περίπου 10 ώρες, το κλείσιμο που σας προσφέρεται έχει πολλές ελλείψεις σχετικά με τους χαρακτήρες και δεν παρέχει την ολοκλήρωση και την κλιμάκωση που ήλπιζα. Για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα λίγο σαν το τέλος του Mass Effect 3 πριν προστεθούν περισσότερες λεπτομέρειες με DLC. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Πάντως, όταν το ολοκληρώσετε σίγουρα θα θέλετε να παίξετε τουλάχιστον άλλη μια φορά για να δείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα και γενικά τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Οι εταιρία δηλώνει πως το παιχνίδι διαθέτει 186 διαφορετικά τέλη κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρα για λόγους marketing. Όμως, σίγουρα διαθέτει πολλά διαφορετικά μονοπάτια που αξίζει να εξερευνήσετε.

Και για να κλείνουμε σιγά σιγά, οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια που αξίζει το The Quarry στον τεχνικό τομέα. Οι ιδανικές αναλογίες φωτός και σκοταδιού, σε συνδυασμό με τη μουσική, καταφέρνουν να αποδώσουν σχεδόν πάντα την ατμόσφαιρα που χρειάζεται, ενώ τα γραφικά τόσο των περιοχών όσο και των μοντέλων των χαρακτήρων, είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει φέτος. Τα μόνα προβλήματα αφορούν λίγα glitches, όπως τα μαλλιά κάποιων από αυτούς σε ορισμένες σκηνές ή ορισμένα cutscenes που πετάγονται λίγο απότομα και ίσως κόβουν κάπως την καλή ροή του παιχνιδιού. Παρόλ’ αυτά δε χαλάνε ιδιαίτερα την εμπειρία και πιθανότατα πολλά από αυτά θα διορθωθούν με ορισμένα patches.

Αξίζει τελικά ο τρόμος του The Quarry;

Αδιαμφησβήτητα ναι. Το The Quarry δεν είναι για όλους, αλλά αυτό που κάνει, το κάνει πολύ καλά και σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας. Είμαι λίγο διατακτικός στο να σας πω να δώσετε 60 ευρώ για να το αποκτήσετε παρότι δίνει λόγους για replayability. Αν το βρείτε με κάποια έκπτωση ή περιμένετε λίγο να πέσει η τιμή του, δώστε του μια ευκαιρία. Προσωπικά θεωρώ πως το Until Dawn εξακολουθεί να είναι το καλύτερο παιχνίδι της Supermassive αλλά το The Quarry μπορεί να σας προσφέρει μια όμορφη horror ιστορία συνοδευόμενη από ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πανέμορφα γραφικά. Ιδιαίτερα αν είστε παρέα, αξίζει να μαζευτείτε γύρω από τη φωτιά… εεε εννοώ την τηλεόραση και να απολαύσετε το παιχνίδι όλοι μαζί όσο θα κατηγορείτε ο ένας τον άλλο για τους θανάτους των αγαπημένων σας χαρακτήρων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5/10

Σχόλια

About Δημήτρης Χρονόπουλος

Γεια σε όλους! Για να με βλέπετε εδώ προφανώς στον ελεύθερο μου χρόνο κυρίως παίζω παιχνίδια, με προτίμηση τα RPG και μεγάλη αδυναμία τα JRPG. Έκτος από παιχνίδια, μου αρέσει να παίζω κιθάρα, να λιώνω στο Netflix, να ακούω μουσική και να βγαίνω με φίλους!

Check Also

Ο Φοίνικας αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και σήκωσε το τρόπαιο του GLL

Μετά από αρκετό καιρό, η ομάδα της Anorthosis Famagusta Esports, επέστρεψε στο θρόνο του GLL …