Our StreamersThe Valiant – PC Review

Είναι τελικά η αναζήτηση ενός ιερού κειμήλιού διασκεδαστική;

Αυτή τη φορά, στα χέρια μου έφτασε ένα νέο RTS από την THQ Nordic το οποίο λαμβάνει χώρα στο μεσαίωνα και συγκεκριμένα την εποχή των σταυροφοριών. Το παιχνίδι έχει την “ευγενή” ονομασία The Valiant και έκανε ντεμπούτο στις 19 Οκτωβρίου 2022. Αν σας αρέσει η συγκεκριμένη θεματολογία με ιππότες, σπαθιά, μεσαίωνας κτλ., όπως εμένα, τότε δώστε λίγο προσοχή να εξετάσουμε κατά πόσο το παιχνίδι τα καταφέρνει να σε βάλει στο όλο κλίμα και αν οι ώρες που θα περάσετε στον κόσμο του είναι διασκεδαστικές.

Το The Valiant μας βάζει στην σιδερένια πανοπλία του Theoderich Von Akenburg, πρώην μισθοφόρου και ιππότη σταυροφόρου, απογοητευμένου από την σκληρότητα και την αιματοχυσία των σταυροφοριών, όπου καλείται να λάβει δράση μετά από 15χρόνια. Τότε, όταν αυτός και ο αδερφός του, Ulrich Von Grevel, πέφτουν τυχαία πάνω σε ένα σπασμένο, σε τρία κομμάτια, ιερό κειμήλιο, τη ράβδο του Ααρών, εμφανίζεται ένας νεαρός μοναχός ονόματι Malcom ενημερώνοντάς τους ότι όποιος κατέχει και τα τρία κομμάτια της ράβδου θα έχει τρομερή δύναμη. Κάτι που θα κάνει τον πρωταγωνιστή μας να έρθει σε αντιπαράθεση με τον αδερφό του Ulrich, που έχει εμμονή να αποκτήσει την ράβδο και να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της προς όφελός του. Αυτό όμως που φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει, είναι πως σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει και ενώσει τα κομμάτια της ράβδου, εκτός από τεράστια δύναμη θα φέρει παράλληλα και διάφορα δεινά στον υπόλοιπο κόσμο. Και κάπως έτσι, ξεκινάει η περιπέτεια μας στην εποχή μετά τις σταυροφορίες και καλούμαστε άλλη μια φορά να σώσουμε τον κόσμο, αυτή τη φορά από τα σκοτεινά σχέδια του Ulrich.

Το gameplay του The Valiant είναι χτισμένο πάνω σε squad-based στρατηγική. Με την κάμερα σε θέση από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας σας πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης. Σας δίνει τον έλεγχο να διοικείτε μονάδες όπως ιππικό, τοξότες και πεζικό, με πεδίο δράσης την Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Κάθε μονάδα έχει τις δικές της ικανότητες, φυσικά με τα ανάλογα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Οι τοξότες μπορούν να ρίξουν φλεγόμενες βολές και ένα καταιγισμό βέλων στον εχθρό και να σπείρουν τον όλεθρο και πανικό, ενώ οι ιππότες μπορούν να εφορμήσουν στον εχθρό και να τον ισοπεδώσουν. Προσοχή όμως, το ιππικό μπορεί να υποστεί πανωλεθρία από τους Spearmen και οι τοξότες να εξαϋλωθούν από το ιππικό σε αυτό το απλό σύστημα πέτρα – ψαλίδι – χαρτί.

Επιπλέον, οι μονάδες σας, όσο περισσότερο τις χρησιμοποιείτε, τόσο πιο δυνατές γίνονται, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται. Όσο ανεβαίνουν level, αποκτώντας εμπειρία, τα Squad σας γίνονται όλο και δυνατότερα και αποκτάνε νέες δυνατότητες και Special abilities.

Διάσπαρτα στο χάρτη βρίσκονται και ορισμένα στρατόπεδα, που μόλις τα κατακτήσετε, μπορείτε να γιατρέψετε τις μονάδες σας αναπληρώνοντας την υγεία τους ή να στρατολογήσετε καινούργιες μονάδες.

Τέλος, οι ήρωες σας μπορούν επίσης να αναβαθμιστούν και να αποκτάνε καλύτερα στατιστικά (υγεία, άμυνα και επίθεση) αλλά και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους μέσω xp points. Μέσα στον χάρτη, σε μορφή σεντουκιών αλλά και από νικημένους εχθρικούς ήρωες, στην μορφή Bosses σε κάποια σημεία του παιχνιδιού, μπορείτε να βρείτε και ορισμένα αντικείμενα τριών κατηγοριών (πανοπλίες, όπλα, artifacts) που αναβαθμίζουν τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα σας σε καλύτερα.

Το campaing του παιχνιδιού είναι αρκετά χορταστικό, με 16 μεγάλα επίπεδα, τα οποία έχουν πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους στόχους που ποικίλουν, από διάσωση φιλικών μονάδων και ηρώων, μέχρι την κατάκτηση εχθρικών στρατοπέδων. Το A.I. του παιχνιδιού είναι καλά δομημένο και αρκετά δύσκολο θα μπορούσα να πω, με τον εχθρό να προσπαθεί να κάνει κυκλωτικές κινήσεις στον στρατό σας αλλά και να επιτίθεται σωστά με τις δυνατές μονάδες του στις πιο αδύναμες δικιές σας.

Πραγματικά ευχαριστήθηκα τις μάχες, καθώς θεωρώ πως σε βάζουν να σκέφτεσαι στρατηγικά. Πρέπει να εκμεταλλευτείς τη γεωμορφία του χάρτη (πχ να κρύψεις το ιππικό σου σε πυκνά χόρτα για να κάνεις μια επιτυχημένη ενέδρα ή να τοποθετήσεις τους τοξότες σου ψηλά σε ένα λόφο για να έχουν το πάνω χέρι) και έχουν και αρκετή δυσκολία, κάτι που με οδήγησε αρκετές φορές στο να χάσω όλες τις μονάδες μου και να πατήσω Load Game. Καθώς έτσι πονηρά και στρατηγικά σκέφτεται και η τεχνητή νοημοσύνη του αντιπάλου.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα τώρα, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα. Τα μέρη του χάρτη, οι τοποθεσίες, μέχρι και ο σχεδιασμός των μονάδων, είναι απίστευτα όμορφος και λεπτομερέστατος. Το animation των μονάδων είναι επίσης καλοδουλεμένο, από την κίνηση τους μέχρι τις επιθέσεις και τον τρόπο μάχης τους, προσδίδοντας μια αρκετά ενδιαφέρουσα αληθοφάνεια.

Η ιστορία προχωράει με καρέ σε μορφή κόμικς, ζωγραφισμένα με το χέρι αλλά υπέροχα και λεπτομερή. Τα cut-scenes του παιχνιδιού χρησιμοποιούν τα γραφικά του παιχνιδιού που είναι συν για μένα διότι η εναλλαγή δράσης με τα cut-scenes γίνεται ομαλά και με όμορφο τρόπο που δεν κουράζει στο μάτι και είναι εν ροή χωρίς κακές παύσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα στα γραφικά, με την μόνη ένστασή μου να είναι ότι θα ήθελα να υπάρχει το Destructable enviroment στοιχείο, δηλαδή να μπορούν να καταστρέφονται οχυρωματικές θέσεις, ένας πύργος πχ για τοξότες ή τα κτήρια του παιχνιδιού. Μικρή λεπτομέρεια μεν, σημαντική για μένα δε.

Δυστυχώς, εκεί που χωλαίνει το παιχνίδι λίγο είναι στον τομέα του ήχου. Βρήκα το soundtrack του παιχνιδιού μονότονο και επαναλαμβανόμενο. Επίσης δεν υπάρχει κάποια επική μουσική κατά την διάρκεια της κορύφωσης της μάχης, ενώ ακόμα είναι αμφίρροπη, για να σου μεταδώσει λίγο την αγωνία της σύγκρουσης. Το Voice Acting των ηρώων και των μονάδων φτωχό κι αυτό, με δυο-τρείς επαναλαμβανόμενες φράσεις όλες κι όλες. Επίσης, στα cut-scenes λείπει το lip sychronization κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τραγικό να μην γίνεται σωστά εν έτει 2022. Μετριότατος ο τομέας του ήχου λοιπόν και είναι μεγάλο μείον για ένα τόσο όμορφο παιχνίδι. Περίμενα παραπάνω από την THQ Nordic δεδομένου της εμπειρίας της σαν εταιρία.

Τέλος, όταν τερματίσετε την κύρια ιστορία του παιχνιδιού, υπάρχει και multiplayer κομμάτι στο The Valiant οπού μπορείτε να παίξετε μάχες και αποστολές εναντίων άλλων παιχτών. Βέβαια εκεί θέλει πολύ μυαλό και στρατηγική. Πρέπει να κάνετε ένα έξυπνο πλάνο μάχης, αξιοποιώντας σωστά τις μονάδες σας, αλλά και την μορφολογία του χάρτη, αλλιώς η μάχη είναι χαμένη, ειδικά αν ο αντίπαλος παίκτης σκεφτεί σωστότερα και εξυπνότερα από εσάς.

Συνοψίζοντας, το The Valiant είναι αρκετά καλό και συναρπαστικό παιχνίδι, με δύσκολες και πολλές φορές περίπλοκες μάχες, εξαιτίας του καλοσχεδιασμένου A.I. του. Είναι ένα απολαυστικό και ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι το τέλος, παιχνίδι στρατηγικής με πολλές ομοιότητες με την εξίσου επιτυχημένη σειρά Company of Heroes (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε). Οπότε, αν σας αρέσουν τα παιχνίδια στρατηγικής, χρονικά τοποθετημένα στο μεσαίωνα, είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστηθείτε το παιχνίδι όπως το απόλαυσα εγώ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10 

Διαβάστε ακόμη:

Farm Manager 2021 – PC Review

The Elder Scrolls Online: High Isle – PC Review

Σχόλια

About Αργύρης Ντολματζής

Γεια σας, είμαι ο Αργύρης και σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγραφές από μικρός ήμουν με ένα πληκτρολόγιο στα χέρια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το μέλλον μου ήταν ήδη γραμμένο. Η πρώτη μου κοσνόλα ήταν ένα Αtari (ναι έχω κι εγώ την εμπειρία του Gandalf στα videogames) όμως μεγαλώνοντας εξελίχθηκα σε μεγάλο πισάκια. Λατρεύω τα horror adventure αλλά και shooting παιχνίδια κι αν ποτέ θελήσετε να μου μιλήσετε να ξέρετε γυρνάω και στο "LoneWolf".

Check Also

Ανασκόπηση 2022: Ένα γεμάτο έτος μέσα από τα μάτια των συντακτών του GameLab

Το 2022, κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και το πιο εύκολο έτος της ιστορίας. Παρά …