Our StreamersΈνας παραμυθένιος εφιάλτης

Από τότε που βγήκε το Binding Of Isaac, ξεκίνησα να ερωτεύομαι τα Roguelike παιχνίδια. Αυτό συνέβη επειδή κάθε run ήταν μια διαφορετική εμπειρία, ένα διαφορετικό map και διαφορετικά items, τα οποία οδηγούσαν σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

Κάπως έτσι λοιπόν μου τράβηξε το ενδιαφέρον το Crown Trick. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από την NExT Studios και εκδόθηκε από την Team 17. Πρόκειται για ένα Roguelike παιχνίδι από ότι καταλάβατε, με RPG και turn based στοιχεία κάτι που δεν έχω δει σε άλλο game του είδους.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό κορίτσι, η Elle. Στον κόσμο της Elle επικρατεί χάος καθώς ο Vlad, κύριος κακός του παιχνιδιού, έκανε μια απαγορευμένη θυσία στο Realm of Nightmares με αποτέλεσμα όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη να υποφέρουν από εφιάλτες. Η Ellie δέχεται μια επίσκεψη από τον Crown, μια κορώνα η οποία της λέει πως είναι το πεπρωμένο της να σταματήσει τον Vlad και να τελειώσει το κακό μια για πάντα.

Η ιστορία προσωπικά μου θυμίζει παραμύθι, κάτι το οποίο συμβαδίζει με το εικαστικό και την μουσική του παιχνιδιού. Προσέξτε, δεν εννοώ ότι είναι ‘παιδικό’, εννοώ ότι έχει απλότητα και ομορφιά. Τα γραφικά του είναι πανέμορφα, ζωντανά χρώματα, εχθροί με χαρακτηριστικές εμφανίσεις και περιβάλλον που σου δίνει την αίσθηση ότι όντως βρίσκεσαι σε κάποιο dungeon.

Τι γίνεται όμως με το gameplay;

Η NexT Studios, έχει κάνει κάτι πρωτότυπο, έχει δώσει στο παιχνίδι σχετικό χρόνο σαν τον κύριο μηχανισμό του. Τι σημαίνει αυτό; Μόνο αν κουνηθεί ο χαρακτήρας μας, κάνουν κίνηση οι εχθροί, εκεί βρίσκεται το turn based του πράγματος, αλλά και η δυσκολία του παιχνιδιού, καθώς κάθε κίνηση θέλει προσοχή και πρέπει να είναι στρατηγικά προσεγμένη.

Κάθε run είναι διαφορετικό με πάνω από 40 active skills, 60+ passive abilities, 30+ usable items και 170+ relics τα οποία σε συνδυασμό με τους procedurally generated χάρτες, δίνουν μια φρεσκάδα σε κάθε run, αν και στην αρχή συνάντησα πολλές φορές τα ιδιά relics, κάτι το οποίο είναι λογικό, καθώς ξεκλειδώνεις καινούργια μόνο αν βρεις blueprints και καθαρίσεις το level στο οποίο τα βρήκες.

Τα active skills είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Σκοτώνοντας ένα Elite Enemy, μπορείτε να έχετε με το μέρος σας τα skills του, τα οποία μένουν για να τα διαλέξετε και σε άλλα runs, οπότε μιλάμε στην ουσία για ένα permanent upgrade.

Μιας και ανέφερα τα permanent upgrades, το παιχνίδι δεν μένει μόνο στα skills. Από την αρχή του παιχνιδιού έχετε πρόσβαση στο Hall of Reincarnation, στην ουσία το safehouse σας. Εκεί λοιπόν θα ξεκλειδώσετε κάποιους συμμάχους, οι οποίοι θα σας δώσουν upgrades στα ελιξίρια σας, στα όπλα που θα βρίσκετε στα dungeons, upgrade στο ποσό του gold και των soul shards που θα μαζεύετε και τέλος, upgrade στα skills σας μέσα από το Familiar Crystal. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω για να μην κάνω spoils οπότε ας συνεχίσουμε.

Κάτι που έχουν καταφέρει οι δημιουργοί, είναι ένα πολύ καθαρό και ευανάγνωστο User Interface, το οποίο δεν έχει ούτε πολλούς αριθμούς, ούτε πολλά items να σε μπερδεύουν. Επίσης, ο ορισμός του overpowered δεν υπάρχει στο παιχνίδι, σίγουρα κάποια runs μπορεί να είναι πιο εύκολα από άλλα, αλλά ποτέ δεν έβγαλα run με one shots σε εχθρούς και σπασμένα abilities, κάτι το οποίο δείχνει υγειά και ισορροπία για το παιχνίδι.

Ας δούμε και κάποια αρνητικά τώρα.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, πολλές φορές τα runs μου είχαν ίδια items, σίγουρα χρειάζεται progression για να ξεκλειδώσεις και άλλα, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει σε άλλα roguelike παιχνίδια, όπως το Hades ή το Binding of Isaac. Κάτι που με χάλασε αρκετά, είναι πως πολλά relics που σου δίνει το παιχνίδι μπορεί να μην έχουν ποτέ synergy με αυτά που θα βρεις. Υπήρχε run στο οποίο, το relic μου έδινε extra damage αν είχα electricity weapon, σε όλο το run δεν βρήκα τέτοιου είδους όπλο, με αποτέλεσμα το relic να είναι άχρηστο.

Τι συμπέρασμα βγάζουμε λοιπόν;

Αν έβαζα σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά του παιχνιδιού, σίγουρα η ζυγαριά θα έγερνε κατά πολύ στα θετικά. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοιου είδους παιχνίδια, μπορεί στην αρχή να τους ξενίσει, αλλά αν ασχοληθούν πιστεύω θα το αγαπήσουν. Όσοι γνωρίζετε το είδος, το turn based του πράγματος πιστεύω θα σας κάνει να δείτε το είδος με άλλο μάτι.

Το Crown Trick κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου και είναι διαθέσιμο αυτήν την στιγμή στο Steam.

Αξίζει τα 19,99€;

100%.

Έκλεισα 12 ώρες παιχνιδιού και ακόμη έχω πάρα πολύ content να ξεκλειδώσω, αλλά και ιστορικά να ανακαλύψω. Οπότε ναι αν έχετε αμφιβολίες, μην διστάσετε και αγοράστε το, είναι μια φανταστική single-player επιλογή, με την οποία θα περάσετε σίγουρα πολλές ώρες.

Σχόλια

Σχετικά Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

"Your friendly neighborhood" όπως θα έλεγε και ο Spidey. Συλλέγω comics (ειδικά αν πρόκειται για Spider-Man και Batman). Μέγας κονσολακιας αν και μπήκα στα σκοτεινά μονοπάτια του PC gaming λόγο δουλειάς. Επίσης λατρεύω τα card games με πρώτο και καλύτερο το Yu-Gi-Oh!

Δες επίσης

Resident Evil Village Review – Χορεύοντας με τους λύκους

Τα Resident Evil είναι μια σειρά παιχνιδιών που έχει περάσει από πολλά κύματα. Μέχρι το …