Our StreamersIndie Διαμαντάκια – The Shore

Η μυθολογία, τα έργα και η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο εμβληματικός συγγραφέας Howard Phillips Lovecraft, ο οποίος ‘έφυγε’ πριν από 85 ολόκληρα χρόνια, το 1937, έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να είναι πηγές έμπνευσης για horror τίτλους, ταινίες αλλά και σειρές, άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι και τόσο. Μια επιτυχημένη τέτοια προσπάθεια ήταν στο Bloodborne της FromSoftware το 2015. Μια επίσης επιτυχημένη προσπάθεια ήταν το The Shore που κυκλοφόρησε πέρσι το Φεβρουάριο, από τον Άρη Δραγώνη και την μικρή ομάδα του. Τι εστί όμως, The Shore;

Πρόκειται για έναν survival – horror τίτλο ανεπτυγμένο ολοκληρωτικά από ελληνικά χέρια, ο οποίος μας διηγείται την ιστορία ενός ψαρά με όνομα Andrew, ο οποίος αναζητεί την κόρη του σε ένα μυστηριώδες νησί. Σε αυτό το νησί όμως, δεν είναι μόνος του, καθώς όσο περνάει η ώρα και προχωράει η εξερεύνηση, εμφανίζονται παρουσίες εξωκοσμικές και φρικιαστικές από τον μύθο του Κθούλου, οι οποίες, για να είμαι ειλικρινής, μου σήκωναν την τρίχα στο σβέρκο κάθε φορά που τις συναντούσα. Η ιστορία προχωράει μέσω από μηνύματα που βρίσκει ο Andrew σε μπουκάλια, παρατημένα από προηγούμενους ναυαγούς σε αυτό το νησί, οι οποίοι από τα συμφραζόμενα δεν είχαν και την καλύτερη κατάληξη.

Το παιχνίδι χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο σκέλη. Στην αρχή πρόκειται για ένα walking simulator στην παραλία του νησιού, όπου ο Andrew εξερευνά το νησί για να βρει την χαμένη κόρη του. Το horror στοιχείο εδώ βασίζεται στο άγνωστο, στο ότι δεν ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε, μια θεωρία η οποία ήταν από τις αγαπημένες του Lovecraft, δηλαδή ο φόβος του αγνώστου. Το δεύτερο σκέλος του παιχνιδιού είναι μια κλασσική σημερινή horror εμπειρία, όπου θα πρέπει τόσο να αντιμετωπίσετε τέρατα με τα διάφορα εργαλεία που σας δίνει το παιχνίδι, όσο και να τρέξετε μακριά από αυτά.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι είναι ένα χάρμα οφθαλμών, με χρήση της μηχανής γραφικών Unreal Engine 4. Ο Άρης και η ομάδα του έχουν καταφέρει, με μικρό budget, να δημιουργήσουν έναν τίτλο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από AAA ονόματα, δείχνοντας πως αν υπάρχει μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνεις, μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα πράγματα. Ο ήχος και η μουσική έχουν κι αυτά την τιμητική τους, καταφέρνοντας τόσο να είναι ονειρικές και ήσυχες στην απλή εξερεύνηση του νησιού, όσο και εφιαλτικές κατά την πορεία του παιχνιδιού.

Εκεί που το παιχνίδι υστερεί λίγο είναι στο πόσο δύσκολοι ( ή μάλλον εύκολοι) είναι οι γρίφοι του. Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πάνω από λίγα λεπτά για τον καθένα, ενώ οι λύσεις τους περιορίζονταν στο να πατήσεις μερικά κουμπιά με συγκεκριμένη σειρά ή να βρεις ένα κλειδί το οποίο συνήθως βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από την κλειδαριά του.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως πριν από μερικούς μήνες, το The Shore έλαβε πλήρη υποστήριξη VR, το οποίο δεν δοκίμασα προσωπικά, όμως κάτι μου λέει πως η VR εμπειρία αυτού του τίτλου θα είναι σίγουρα μοναδική.

Στο σύνολο του, το The Shore είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που διαρκεί περίπου 4.5 ώρες και είναι σίγουρο πως αν είστε λάτρεις της Lovecraft μυθολογίας, θα σας κλείσει το μάτι. Αν όχι, τότε το The Shore είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε το πρώτο σας βήμα και να γνωρίσετε τον κόσμο του Αμερικανού συγγραφέα, με έργα όπως το The Shadow Over Innsmouth, At The Mountains Of Madness και φυσικά το ανεπανάληπτο The Call Of Cthulhu. Απλώς προσέξτε στην πορεία, μη χάσετε το μυαλό σας…

Βαθμολογία: 8/10

The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of the infinity, and it was not meant that we should voyage far.

-H.P. Lovecraft

Σχόλια

About Κώστας Τσιώλης

Η σχέση μου με τα video games ξεκίνησε στην παιδική μου ηλικία, με την κονσόλα Sega Mega Drive και παιχνίδια όπως Contra, Virtua Fighter, Splatterhouse και Mortal Kombat. Έκτοτε, έχουν περάσει από τα χέρια μου χειριστήρια τόσο του Xbox όσο και του PlayStation, όμως η μεγάλη μου αγάπη πλέον είναι το PC Gaming. Τα βιντεοπαιχνίδια για εμένα είναι η τελειοποιημένη μορφή της ψυχαγωγίας, αλλά και ένα είδος τέχνης. Θεωρώ την τριλογία Dark Souls ως αγαπημένα μου παιχνίδια γιατί μου αρέσει να βασανίζομαι, αλλά και να ανταμείβομαι στο τέλος. Α, και είμαι και χημικός στον ελεύθερο μου χρόνο.

Check Also

Dragon Ball: The Breakers - Open Beta Preview

Dragon Ball: The Breakers – Open Beta Preview

Ένας ιδιαίτερος Dragon Ball τίτλος που έχει λίγο απ’ όλα Παιχνίδια όπως το Dead by …